Професор Кристоф Рюл за световната енергийна криза, част 1

Професор Кристоф Рюл, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет

18:30 | 16 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Международната Агенция по Енергетика (МАЕ) казва, че търсенето ще се увеличи с 2 милиона барела. А освен това ОПЕК казва, че ще има излишък през това тримесечие. Кен, можете ли да съчетаете тези две неща?

Да, това е пазар, който е по-объркващ, когато погледнете различните изказвания. Когато слушате изявленията на действащите лица, традиционно МАЕ дава твърдите цифри за търсенето и сега ОПЕК прави същото.

Първо, трябва да подчертаем, че няма недостиг на петрол.

Второ, въпреки всичко, което видяхме, войни и рецесия, страховете в Китай, все още има защитни стени в системата.

Все още има стратегически петролен резерв. Все още има шистов добив и възможност за увеличаване на свободния капацитет в Близкия изток.

Все още има държави в ОПЕК, които или са с граждански размирици или под санкции и поради това не могат да произвеждат. Но имаме защитните стени, които могат да бъдат активирани по политическа воля.

Но трябва и да отчетем, че това общо е причина за изместване на цените на петрола в средносрочен план, което трябва да бъде направено и което ме кара да се съглася с МАЕ и ОПЕК, които казват, че предлагането ще надхвърли търсенето през третото тримесечие и остатъка от годината.

Но въпреки всички тези малки кранчета, Иран, Либия Нигерия, които очевидно не желаете да назовавате страни. Аз нямам проблем с това. И имаме свободния капацитет в Саудитска Арабия и свободния капацитет на Емиратствата, всички тези частични кранчета са ограничени от политиката.

Точно така. Могат да бъдат включвани и изключвани от политиката. Точно това се опитвах да кажа. Ето защо ги наричам предпазни стени. Има подводно течение на предлагане, което надвишава търсенето за останалата част от годината, което би довело до понижаване на цените, което и наблюдаваме. Виждаме волатилност, а не скок – 95, 100, 94, 99. Няма вече 115, 111, 116.

Значи виждате останалите по-близо до 80 в посока надолу?

Да, потенциално. Сега идва голямото но, което е че капацитетът на глобалния резерв във всички страни, в Саудитска Арабия и ОАЕ, е толкова малък въпреки наличието на тези предпазни мерки, че всеки дори и малък геополитически инцидент, инцидент при търсенето, фискални стимули и Китай, каквото и да е, може да доведе до скок на цените в системата.

Ето защо залогът за спад през останалата част от годината е по-скоро по-рисков. Ето защо някои хора не го приемат.