Професор Кристоф Рюл за световната енергийна криза, част 2

Професор Кристоф Рюл, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет

18:30 | 16 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Благоразумните хора не го приемат. И така, какво означаваше добавянето на 100 000 барела от ОПЕК? Показателно ли бе за политическия натиск от страна на САЩ? Прагматичен отговор ли беше, като се има предвид, че имаме ограничен свободен капацитет, за който ОПЕК признава? Как бихте описали тези добавени 100 000 барела?

Това бе фин жест, който казва, че е хубаво от страна на президента да сключи мир и да дойде. Ето един малък принос. Но петролните пазари не изискват голям принос.

И това беше напомняне за всички, че ОПЕК+ има две цели – те обичат цените да са толкова високи, колкото са и искат да държат Русия в дефолт. А последното нещо, от което Русия се нуждае е по ниски цени на петрола.

Нека да поговорим за това. Смятате ли, че Русия има намерение да ограничи количеството, което беше договорено на срещата на ОПЕК? Мисля, че това е част от плана. Какво Ви казват хората?

Не го ограничават умишлено.

Виждаме охлаждане на голямото търсене на евтин руски петрол в Азия, Индия и Китай.

Виждаме в това движение в три посоки. Напомням, че Европейският съюз обеща спирането на вноса на руски суров петрол по море до 5 декември.

Така че това се наблюдава от дълго време - руският суров петрол се насочва към Азия, суровият петрол от Близкия изток се насочва към Европа и го замества.

Това, което виждаме сега е търсене на руски продукти за износ в Близкия изток. Защо това е така? Защото на 5 февруари влиза в сила допълнително ограничение.

Европейският съюз не говори много за това, което ще представлява спиране на вноса на рафинирани продукти от Русия.

Това е в следващия кръг от санкции, които са блокирани от Европа и потокът се насочва от Емиратствата.

Ембаргото върху суровия петрол започва от 5 декември. Ембаргото върху петролните продукти - от 5 февруари. И сега, разбира се, никой не купува петрол, за да го пие. Това е производствено производно търсене и Европа се нуждае от продукти, а не от суров петрол. Политиката трябва да се усъвършенства.

Сега хората се подготвят за създаване на система. Това е тристранна търговия, която да замени този пряк износ от Русия.