Не купувайте акции, когато има рали? Институционалните инвеститори го правят

Нагласите на инвеститорите се подобряват на фона на поевтиняването на суровините и успокоението на инфлацията

11:15 | 14 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg

Точно както едно време. Така изглежда ситуацията, когато индексът S&P 500 се повишава с около 15% от средата на юни и изпраща четвърта поредна седмица с ръстове – най-дългата му печеливша серия за годината. Тези, които се съмняват в продължителността на това рали, имайки предвид забавянето на икономиката и Федералния резерв, който продължава да повишава лихвите в борбата с инфлацията, могат да се успокоят от един ключов показател: „умните пари“, пише Робърт Бърджис за Bloomberg.

Това може да бъде проследено в индекса Smart Money Flow, който проследява движенията в Dow Jones Industrial Average по време на първите 30 минути и последния час на търговия. Идеята е, че първите 30 минути представляват емоционалните покупки, задвижени от алчност и от страха на тълпата въз основата на добри или лоши новини. Междувременно институционалните инвеститори изчакват до края на сесията, за да правят големи залози, когато има по-малко „шум“.

Този показател се повишава до най-високото си ниво от две години насам, когато S&P 500 надминаваше предпандемичните си върхове, предизвиквайки един от най-мощните бичи пазари в историята. Малцина очакват повторение на представянето, но най-новите модели на търговия би трябвало да предоставят известна увереност, че разпродажбите от първата половина на годината, които тласнаха акциите към меча територия, може би са приключили.

Начинът, по

Начинът, по който институционалните инвеститори купуват акции, предполага, че имат по-благоприятни очаквания. Графика: Bloomberg 

Причините за възстановяване са ясни. Цените на бензина се понижават всеки ден, след като достигнаха връх от 5,016 долара за галон на 13 юни. Бензинът поевтинява до 3,99 долара за галон на фона на по-широкия спад в цените на борсово търгуваните стоки и облекчаването на значителен натиск за потребителите. Компаниите представиха стабилни резултати за второто тримесечие. Пазарът на труда остава необичайно затегнат, като американската икономика добавя 528 хиляди работни места през юли – над двойно на средните очаквания в проучване на Bloomberg. Налице е дори оптимизъм, че инфлацията е достигнала пик и ще започне да се забавя, след като правителството заяви тази седмица, че индексът на потребителските цени остава непроменен през юли на месечна база.

Всичко това подкрепя възможността за т.нар. „меко приземяване“ на икономиката, при което Фед може да продължава да повишава лихвите, но с по-бавен темп, и да овладее инфлацията, без да предизвика дълбока, продължителна и тежка рецесия. „Такава умереност в съобщенията и действията на Фед би била положителна за акциите“, заяви Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management, в бележка по-рано тази седмица

Докато лихвите

Докато лихвите се повишаваха през тази година, акциите поевтиняваха. Графика: Bloomberg 

Разбира се, това е само един показател, но покачването на индекса Smart Money е потвърдено от друга друг ключов измерител. State Street Global Markets, която има около 38 трилиона долара активи под попечителство или управление, заяви, че индексът за увереността на инвеститорите в Северна Америка (North America Investor Confidence Index) се повишава през юли с най-бърз темп от февруари насам, което го поставя обратно в бича територия. Причината, поради която си струва да се обърне внимание на тази мярка, е, че е получена от действителни сделки, а не от отговори на проучване.

Това не означава, че няма много насрещни ветрове за акциите. Фед далеч не е приключил с повишаването на лихвите. Гуверньорът на Фед Минеаполис Нийл Кашкари, който преди пандемията беше централният банкер с най-негативна нагласа спрямо повишаването на лихвите, заяви в сряда, че иска да види референтния лихвен процент на Фед на ниво от 3,9% до края на тази година и на 4,4% до края на 2023 г. Сега той е в диапазона от 2,25% до 2,50%.

По-високите лихви могат да се превърнат в по-ниски оценки за акциите. По-конкретно – по-високите лихвени проценти правят бъдещите печалби по-малко ценни в настоящето, което затруднява оправдаването на текущите високи коефициенти за акциите без силен ръст на печалбата. Проблемът обаче е, че акциите не са евтини след скорошното възстановяване. При 18,6 пъти над прогнозираните печалби за тази година, S&P 500 се търгува на нива, които са по-скоро в съответствие със стабилна икономика, отколкото с такава, която се бори да избегне рецесията. И на ниво от около 227 долара, компонентът на печалба на S&P 500 за тази година се очаква да е по-висок спрямо 2021 г. само с около 8%.

Цените на

Цените на акциите се доближават повече до предпандемичните си нива. Графика: Bloomberg 

Когато става въпрос за фондовия пазар, няма измерител, който може окончателно да определи посоката на цените на акциите. В крайна сметка всеки просто иска да знае какво правят най-добрите и най-умните с парите си, за да може да повтори стратегиите им. В момента „умните пари“ казват купувайте.