Фед иска доказателства за забавяне на инфлацията

Вони Куин, Bloomberg

15:35 | 3 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Представители на Фед казват, че искат да видят сериозни доказателства, че инфлацията е на устойчив низходящ път, преди да обявят победа. Мери Дейли от Фед Сан Франциско, Лорета Местър от Кливланд и Чарлз Евънс от Чикаго смятат, че Фед все още има какво да направи за постигане на ценова стабилност, тъй като потребителските цени нараснаха с 9.1 % процента през юни. Местър каза, че по-бавният растеж може да бъде необходим, за да се контролира инфлацията.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с турския лидер Реджеп Таип Ердоган за разговори в петък за деблокиране износа на зърно от Украйна. Срещата ще се проведе след като първият кораб с легален износ на зърно отплава от Одеса в понеделник в рамките на сделката, сключена с посредничеството на Турция и Организацията на обединените нации. Кремъл съобщи, че двамата лидери ще обсъдят и ситуацията в Сирия.

Президентът на САЩ Джо Байдън е избрал служител, който да ръководи реакцията на САЩ срещу маймунската шарка. Робърт Фентън, регионален администратор на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, FEMA, ще бъде в Белия дом като координатор на звеното за реагиране на маймунска шарка. Ръстът на случаите накара Калифорния и Илинойс да се присъединят към Ню Йорк и да обявят епидемията за извънредна. Общо на територията на САЩ броят на заразените нарасна до световен връх от над 5800 в понеделник.

САЩ пристъпват към изпълнение на план, който може да съкрати времето за отчитане на сделките с облигации до 1 минута от 15. Двама ключови финансови регулатори съвместно искат коментари относно предложението в първоначална стъпка, която включва и Комисията за ценни книжа и фондови борси. През април председателят на Комисията Гари Генслер заяви, че намаленото време може да допринесе за по-голяма прозрачност на на пазара.