Лидерите на Фед обещават борба с инфлацията

Вони Куин, Bloomberg

19:14 | 4 август 2022
Преводач: Мария Попова

Членове на Фед обещаха да продължат агресивната борба с инфлацията, дори и с риск от рецесия. Джим Булърд от Сейнт Луис заяви, че предпочита изпреварващи значителни повишения на лихвите, докато Том Баркин от Ричмънд и Нийл Кашкари от Минеаполис казаха, че са решени да понижат цените и е възможно да се стигне до рецесия. Мери Дейли от Сан Франциско смята, че лихвите могат да останат високи до една година.

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси ще се срещне с южнокорейския си колега в Сеул, след като приключи противоречивата си визита в Тайван. Те ще обсъдят въпроси като индо-тихоокеанската сигурност и климатичните промени. Среща между Пелоси и президента на страната е малко вероятна, казват от кабинета. Пелоси ще отпътува за Япония в четвъртък вечерта.

ОПЕК+ ще повиши добивите на петрол със символичните 100 хиляди барела на ден през септември. Това е едно от най-незначителните повишения в историята на организацията. Това е удар за президента Джо Байдън, който посети Саудитска Арабия през юли, за да потърси помощ да охлади цените на горивата в САЩ. Страните от ОПЕК заявиха, че резервният капацитет е силно ограничен и до него може да се прибегне само в отговор на значителни пречки в предлагането.

Индия планира разпоредба потребителите да използват по-чисти горива и да включи пазара на въглеродни емисии в законодателството. Третият по големина замърсител с парникови газове иска да постигне въглеродна неутралност до 2070. Според документите внесени в парламента, правителството иска да бъде задължително използването на неизкопаеми горива. Ще бъдат наложени и глоби за неспазване на стандартите за потребление.