Манията за меме акции се завръща, озадачавайки „умните глави“ на Уолстрийт

По-спекулативните ниши на пазара преживяват най-добрия си месец от януари 2021 г. насам

19:40 | 9 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Търговците на дребно, които се спотайват във форуми като WallStreetBets на Reddit, се връщат към залаганията срещу професионалистите на Уолстрийт и Федералния резерв, като ралитата за меме акции като Bed Bath & Beyond Inc. и AMC Entertainment Holdings Inc. показват завръщане на миналогодишната мания, пише Bloomberg.

Акциите на компанията, продаваща стоки за дома почти се утроиха по време на деветдневната си печеливша серия, докато фирмата за киносалони достигна 65% поскъпване на акциите си благодарение на спекулативното крило на фондовия пазар. Двойката задвижи кошница от 37 акции-мемета, проследявани от Bloomberg, нагоре с 10% през изминалата седмица, докато най-актуалните акции, проследявани от Goldman Sachs Group Inc., са нараснали с приблизително 17% за същия период.

Възраждането на по-спекулативните ниши на пазара вероятно се подхранва отчасти от желанието на отделните търговци да сключват по-рискови сделки и да залагат срещу хедж фондове. В понеделник ралито на акциите на технологичните компании и други акции на компании с перспективи за растеж тласна индекса Nasdaq 100 нагоре с 20% над дъното през юни на фона на тревогите на Уолстрийт, че Федералният резерв е готов да се бори с инфлацията, независимо от вредите за фондовия пазар .

„Умните момчета“ са „объркани, озадачени и се борят с късите позиции като по-слабата страна по отношение на импулса и силата си“, каза Марк Тейлър, търговец в Mirabaud Securities. „Липсата на истинско разбиране за причините за внезапното възкресяване на ентусиазма за меме акциите може да доведе до някои спекулации за манипулиране на пазара, но това би било по-скоро породено от яд, отколкото от нещо реално.“

Поемането на щафетата от Bed Bath & Beyond като меме акция доведе до ръст от 40% в понеделник, след като рекордните 120,5 милиона акции смениха собственика си. Акциите на компанията бяха вторият най-купуван актив в платформата на Fidelity. AMC Entertainment беше сред петте най-купувани акции на платформата и обемът на търговия с тях се е утроил в сравнение с нормалното за последния месец. И двата компании, заедно с GameStop Corp., бяха най-споменаваните в платформата WallStreetBets на Reddit.

Кошница от меме акции, проследявана от Bloomberg, се повиши с 3,7%, удължавайки собственото си шестдневно рали. Сред най-добре представящите се в групата бяха GameStop и Express Inc. Наскоро обявената за публична компания Magic Empire Global Ltd., която е малко известна фирма за финансови услуги, базирана в Хонконг, отбеляза скок от 2825%, откакто стана публична, привличайки известно внимание от инвеститорите на дребно.

 „Тези ралита на меме акциите ще се задържат само ако американските акции като цяло продължат да поскъпват“, каза Ед Моя, старши пазарен стратег в Oanda. „След като AMTD Digital напомни на тълпата в WallStreetBets за потенциалните главоломни печалби, много търговци на дребно се връщат към любимите си позиции.“

Бързият възход и последващият спад на AMTD Digital Inc. едновременно озадачиха и завладяха пазарите. Акциите отчетоха впечатляващ скок от повече от 32 000% в един момент, преди да изтрият част от печалбите.

Късите позиции на институционалните инвеститори вероятно са допринесли за това рали, според някои на Уолстрийт. Повече от половината от акциите на Bed Bath & Beyond, налични за търговия, в момента се продават на къси позиции, според данни от аналитичната фирма S3 Partners, докато AMC Entertainment, GameStop и Wayfair имат лихва от около 20% при къси позиции.

Индекс, проследяващ залозите на хедж фондовете, се повиши с 1,8% миналата седмица, изоставайки от предпочитаните от инвеститорите на дребно акции с 2,7 процентни пункта, което е най-много от март насам според данните, събрани от Goldman Sachs. Въпреки че все още е в началото на август, кошницата с фаворити за търговия на дребно е на път да отчете най-добрият месец от януари 2021 г. спрямо фирмите, предпочитани от хедж фондовете.

„Търговците на дребно трябва да действат бързо, защото само едно заглавие в медиите може да промени цялата траектория на фондовия пазар“, каза Куинси Кросби, главен стратег в LPL Financial. „Търговците на дребно предизвикват Фед и предизвикват някои професионални инвеститори и засега се справят добре. Това обаче виси на косъм и може да отиде в другата посока много бързо“.