Цялата печалба от еуфорията около меме акциите вече е в историята

Анализатори постоянно предричат края на тази група инвеститори, но те се оказват устойчиви

17:40 | 9 май 2022
Обновен: 20:27 | 9 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всичко свършва толкова бързо, колкото и започна за индивидуалните инвеститори, чиито дръзка групова кампания беше една от най-популярните истории в света на акциите по време на пандемията, пише Лу Уан за Bloomberg.

Анализатори на Morgan Stanley изчисляват, че смайващите печалби, които тази група инвеститори любители реализира в началото на световните блокади заради Covid вече са в историята. Изчисленията се базират на сделките направени от новите играчи на пазара от началото на 2020 и използват данни от борси и публични сделки, за да определят общите печалби и загуби.

Еуфорията, която се роди в началото на пандемията и беше подхранвана от щедростта на Федералния резерв сега става жертва на също толкова недолюбван фактор. Инфлацията, с която централните банки по света се борят като увеличават същите лихви, които преди това понижиха. Резултатът от това е настъпващ мечи пазар за спекулативните компании, който преживя разцвет след като стимулите започнаха да достигат американците в началото на пандемията.

“Много от тези хора започнаха да търгуват в началото на Covid, така че единственият им опит е свързан с изкривен пазар, захранван от стимулите на Федералния резерв,” каза Матю Тътъл, главен изпълнителен директор на Tuttle Capital Management LLC. “Смяната в политиката на банката през ноември промени ситуацията, но те не го осъзнаха, защото никога не са виждали пазар, който не е подкрепян от властите и резултатите са ужасяващи“.

Могат ли неопитните трейдъри да възстановят загубите си? Да. Анализатори предричат залеза на малките инвеститори от 2020-та година от момента, в който се появиха, а предходните слухове за изчезването им бяха преувеличени. Въоръжени с профили без комисионна за търговия, индивидуалните трейдъри успяха да спасят своите любими компании от ръба на фалита няколко пъти и вероятно ще успеят да го направят още веднъж.

И все пак, някои от известните имена от пандемичния бум пострадаха значително. Акциите на AMC Entertainment Inc. са поевтинели със 78% от юни 2021 г. Само от началото на годината е загубила 49% от стойността си. Книжата на Peloton Interactive Inc. пък се търгуват с 90% по-малко от рекордната си стойност. От началото на 2020 г. до миналия ноември, кошницата от акции на компании за потребителски продукти, която Goldman Sachs следи увеличи размера си почти 2 пъти. Тази година, цената на дяловете от тази група се е сринала с 32%, което е 2 пъти повече от спада на S&P 500.

Падението в сравнение с 2021 година е забележително. Тогава хора с малък или почти нулев инвестиционен опит се обединиха във форумите на WallStreetBets и опитаха да накарат професионални инвеститори да излязат от късите си позиции и на практика да преобърнат реда на Уолстрийт.

В един момент индивидуалните инвеститори са представлявали около 24% от всички изтъргувани дялове, според оценки на Bloomberg Intelligence. Тяхното влияние направи блоговете на Reddit и публикациите в Stocktwits задължителни за четене за всеки, който събира информация за пазарите. 

През 2022 г., когато около 9 трилиона долара бяха изтрити от стойността на американските акции, армията на дребните търговци се държеше сравнително стабилно, поне по отношение на позиционирането, за разлика от професионалните мениджъри на пари, които се оттегляха. Хедж фондовете, например, намаляват риска от месеци. Така експозицията им в акции се срина до двегодишно дъно, показват данните, събрани от основното брокерско звено на Morgan Stanely.

Анализатори от Morgan Stanley смятат, че тези, които търсят признаци на дъно на пазара, би било полезно да следят поведението на дребните инвеститори.

Има признаци, че тълпата от търговци любители на пазара започва да оредява. През април инвеститорите на дребно са купили дялове за 14 милиарда долара, което е второто най-малко количество за всеки месец от края на 2020 г., показват данните на Morgan Stanley. На пазара на опции, който в миналото те използваха, за да постигат бързи печалби чрез кол опции, сега активността се насочва към мечите настроения и пут опциите.

В частния клиентски отдел на Bank of America Corp., където фирмата има активи за 3 трилиона долара отвъд океана, през последните 4 седмици заможни лица продаваха акциите си с най-бързия темп от ноември.

Тъй като личните спестявания като процент от разполагаемия доход са паднали до нивата преди Covid, анализаторите на Vanda Research, се съмняват, че индивидуалните инвеститори ще разполагат с много повече финансов и емоционален капитал, за да продължат да купуват агресивно при спадове.

При подобни етапи, настроенията на индивидуалните инвеститори се влошават, а по-възрастните и опитните трейдъри търсят фондове на паричния пазар за доходи и защита и не е ясно докога този тип неопитни трейдъри ще оцелеят на пазара.