Производителите на чипове към автоконцерните: Ваш ред е да плащате

Преодоляването на дефицита на чипове промени фундаментално автомобилната индустрия

07:58 | 8 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Недостигът на полупроводници, който принуди международните автомобилни концерни да преразгледат производствените си планове, съкращавайки от предвидените обеми милиони автомобили през последните две години, изглежда започва да отшумява. Но оформящата се ситуация предлага друга изненада за автомобилните компании – сега те трябва да „пазаруват“ чипове при нови, не толкова изгодни ценови условия, пише "Ройтерс".

Мащабният процес за справяне с дефицита на чипове завършва с прехвърлянето на рисковете от сектора на полупроводниците върху автомобилната индустрия. Новосъздадени екипи на компании като General Motors, Volkswagen и Ford преговарят директно с производителите на чипове относно обемите и цените на нужните чипове. Автомобилни производители като Nissan са готови на по-дългосрочни ангажименти за поръчки и за трупане на по-големи запаси. Ключови доставчици, включително Robert Bosch и Denso, инвестират в производството на чипове. GM и Stellantis от своя страна заявиха, че ще работят с дизайнери на чипове за проектиране на компоненти.

Всичко това представлява фундаментална промяна за автомобилната индустрия: по-високи разходи, повече практическа работа в разработките на чипове и повече капиталов ангажимент в замяна на по-добра прогнозируемост при доставките, изтъкват индустриални представители и анализатори. Това представлява своеобразен обратен завои за автоконцерните, които преди разчитаха на доставчиците – или на техните доставчици – за снабдяването с чипове.

За производителите на чипове, тази нова действителност е добре дошла. Много ръководители на компании за полупроводници сочат с пръст липсата на разбиране от страна на автомобилните производители за това как работи веригата на доставка на чиповете – и нежеланието да споделят разходите и риска – за голяма част от тлеещата криза.

Тази съществена промяна се случва точно когато автомобилната индустрия изглежда оставя зад гърба си най-лошото от дефицита на полупроводници, който изтри над 13 млн. автомобила от глобалното производство от началото на миналата година. Изпълнителният директор на Taiwan Semiconductor Manufacturing Си Си Уей заяви, че никога нито един ръководител на автомобилна компания не му се е обаждал, докато дефицитът на чипове не започна да застрашава производството. 

„През последните две години те ми се обаждат и се държат като най-добрите ми приятели“, споделя той наскоро пред смееща се тълпа от партньори и клиенти на TSMC в Силициевата долина.

Един автомобилен производител се свързва с Уей, за да поиска спешно 25 електронни подложки. Последният е свикнал да договаря поръчки за поне 25 хиляди подобни пластини, жизненоважни при изграждането на полупроводници. „Нищо чудно, че не може да получите подкрепа“, обръща се той към автомобилния бранш.

Томас Колфийлд, главен изпълнителен директор на GlobalFoundries, посочва, че автомобилната индустрия разбира, че вече не може да оставя риска от изграждането на фабрики за чипове за милиарди долари върху плещите на производителите на полупроводници. Според Колфийлд не може отговорността за успеха на една индустрия да зависи от друга.

„Няма да използваме капацитет, освен ако този клиент не се ангажира с това и нямат дял в този капацитет“, изтъква той.

Ford обяви, че ще работи с GlobalFoundries, за да осигури своите доставки на чипове. Майк Хоган, който ръководи автомобилния бизнес на GlobalFoundries, каза, че се подготвят още подобни сделки с други производители на автомобили.

SkyWater Technology, базиран в Минесота производител на чипове, разговаря с автопроизводителите за закупуване на оборудване или плащане за научноизследователска и развойна дейност, споделя главният изпълнителен директор Томас Сондерман.

Майкъл Хърлстън, главен изпълнителен директор на Synaptics, чийто чипове се използват при екраните на автомобилното табло, заяви, че това по-пряко сътрудничество с автомобилните производители може да създаде нови бизнес възможности, както и да подобри управлението на риска. Според Хърлстън автомобилната индустрия се фокусира върху използването на OLED екрани, които са по-малко издръжливи от LCD екраните, фактор, който според мнозина би ограничил използването им в автомобили въпреки по-добрия контраст и по-ниската консумация на енергия. „Но това възприятие се промени драстично през последните две години като пряк резултат от възможността да говорим с (автомобилната индустрия)“, посочва той.

Ръководителите на японската Renesas Electronics и нидерландската NXP Semiconductors споделят пред Reuters, че назначават инженери, за да помогнат на автомобилните производители да проектират нова архитектура, при която един компютър ще контролира централно всички функции.

„Те се събудиха“, изтъква главният изпълнителен директор на NXP Кърт Сиверс. „Те разбраха какво е необходимо. Те се опитват да намерят служители с точните умения. Това е голяма промяна“, смята той.

Средната наличност на полупроводници във всяко превозно средство ще надхвърли 1000 долара до 2026 г., нараствайки двойно спрямо 2020 г. Един пример: захранваното с батерии Porsche Taycan има над 8000 чипа. Това количество ще се удвои или дори утрои до края на десетилетието, смятат от Volkswagen.

„Разбрахме, че сме част от полупроводниковата индустрия“, коментира Бертолд Хелентал от Volkswagen Group, старши мениджър по управление на доставките на полупроводници. „Сега имаме хора, посветени само на стратегическото управление на поръчките на полупроводници“, добавя той.

Осигуряването – и запазването – на инженерите при производството на чипове ще бъде предизвикателство за автомобилните производители, които ще трябва да се конкурират с компании като Alphabet, Amazon и Apple, смята Евангелос Симодис, инвеститор в рисков капитал от Силициевата долина и съветник, който работи както с утвърдени автомобилни производители, така и със стартъпи. „Мисля, че това ще доведе до придобивания“, изтъква той.

За разлика от Tesla, която проектира свои собствени основни чипове, Симoдис изтъква, че традиционните производители на автомобили ще трябва да жонглират с производството на конвенционални технологии, докато инвестират в нови такива.