Китай отчита голям напредък в разработката на чипове въпреки санкциите на САЩ

Администрацията на Тръмп включи SMIC в черния списък преди около две години поради опасения за националната сигурност

13:14 | 21 юли 2022
Обновен: 18:57 | 21 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) вероятно е развил технологията си за чипове с две поколения въпреки санкциите наложени от САЩ, които трябваше да спрат неговото развитие, пише Bloomberg.

Базираният в Шанхай производител доставя полупроводници за добив на биткойни създадени чрез 7-нанометрова технология, пишат експертите в индустрията от TechInsights. Това е много по-напреднала технология от 14-наномилиметровата, която компанията използва в момента и показва сложността на изработката. Колкото по-малка е широчината на транзисторите, толкова по-бърз и ефикасен е един чип. От края на 2020 година САЩ забраниха свободната продажба на оборудване за китайски компании, което може да бъде използвано за изработка на чипове с широчина 10-нанометра и по-малко, което разгневи властите в Пекин. Човек запознат с разговорите потвърди доклада, но поиска да остане анонимен.

Изненадващият напредък на SMIC повдига въпроса до колко ефикасен е механизмът за контрол на износа и дали Вашингтон може действително да потъпче амбициите на Китай да изгради първокласна индустрия на чипове в страната си и да намали зависимостта си от чужди технологии. Това става в момент, в който американските законодатели призоваха Вашингтон да затвори вратичките в ограниченията за Китай и да се увери, че те не снабдяват Русия с критично важни технологии.

Ограниченията на практика сринаха бизнеса със смартфони на Huawei Technologies Co., като спряха достъпа на компанията до инструменти, с които да се бори с най-съвременните телефони на конкурентите си. Сега обаче Huawei тихомълком е наела специалисти, с които сама развива производството си на чипове.

В миналото SMIC е казвала, че основните ѝ възможности са 14nm, две поколения зад 7nm, което от своя страна е с приблизително четири години зад най-модерната технология, с която сега разполагат Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. Компанията е работила с клиенти по технологии, по-напреднали от 14nm още през 2020 г., се казва по време на конферентен разговор с инвеститорите през същата година.
Базираната в Китай MinerVa Semiconductor Corp., която е посочена като клиент на SMIC в доклада на TechInsights, демонстрира 7nm чип на своя уебсайт и каза, че масовото производство е започнало през юли 2021 г., без да уточнява производителя. Независимият анализатор Дилън Пател пръв забеляза доклада.
Представители на SMIC и MinerVa не отговориха веднага на искания за коментар.

Администрацията на Тръмп включи SMIC в черния списък преди около две години поради опасения за националната сигурност, позовавайки се на връзките на компанията с китайската армия, твърдение, което производителят на чипове отрече. След хода на Вашингтон на американските доставчици на оборудване е забранено да предоставят на китайската компания оборудване, „което е крайно необходимо“ за производство на 10nm или по-модерни чипове без лицензи, въпреки че не е ясно какво точно Министерството на търговията на САЩ е позволило на местни фирми да продават на SMIC.

Американският сенатор Марко Рубио и американският конгресмен Майкъл Маккол многократно са призовали департамента да затегне ограниченията за контрол на износа, отнасящи се до SMIC, за да се засили сигурността на САЩ и да се гарантира, че Китай не прехвърля технологии на Русия и не помага на Москва да избегне санкциите.
„Администрацията на Байдън ще продължи да работи за разрастване и укрепване на нашето сътрудничество със съюзници и партньори, за да осигури ефективен контрол върху производството на полупроводници, така че да останем поколения пред конкурентите в модерната полупроводникова технология“, каза говорител на Министерството на търговията. Съветът за национална сигурност не отговори веднага на искане за коментар.

От SMIC казаха, че включването на компанията в черен списък вреди на нейната способност да разработва сложни технологии. Възможностите на компанията са силно ограничени от липсата на достъп до системите за екстремна ултравиолетова литография (EUV) на ASML Holding NV, които са необходими за производството на най-модерните чипове, които включват 5nm и 3nm геометрии. Нидерландската фирма не е изпратила нито една EUV машина до континентален Китай поради натиска на САЩ върху нидерландското правителство.

Администрацията на президента Джо Байдън в един момент обмисляше затягане на ограниченията около SMIC, но изключи всякакви едностранни действия, за да даде повече време за преговори с други търговски партньори. Тези разговори засега не са дали резултат. Вашингтон обаче настоява ASML да спре да продава дори по-малко усъвършенствано оборудване на Китай.
SMIC каза на анализатори в средата на 2020 г., че голяма част от оборудването, с което разполага за 14nm чипове, може да се използва за производството на по-модерни чипове и се стреми да разработи по-сложна технология, за да подобри своята рентабилност.