ARM очаква недостиг на чипове и догодина

Рене Хаас, директор на Arm

10:51 | 13 май 2022
Обновен: 13:55 | 13 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Инвеститорите все още залагат на запасите на чипове. Индексът на полупроводниците продължава да пада повече от останалите големи индекси тази година. Какво получават инвеститорите? Търсенето е високо, но остават тревогите около предлагането.

Не мога да коментирам оценките на пазара. Ако знаех повече, нямаше да стоя на този стол.

Проблемите с предлагането според мен ще останат известно време. Всичко около чиповете е сложно – строеж на нови заводи, нови технологии. Все повече сложни пакети, което означава подлинии, различни техники за опаковане.

На всичко отгоре например автомобилите изискват не само значителни обеми чипове, но и други компоненти, които влизат в колата.

Веригите на доставка са обтегнати както никога досега заради пандемията. Това ще направи ситуацията в света наистина сложна поне през  следващата година, ако ме питате.

Кога ще свърши този недостиг? Колко време ще продължи?

Ако имах кристално кълбо, ако бях в друга индустрия, да ви кажа. Но не съм. И все пак ще ви кажа, че ще се задържи, защото инвестициите, нужни за производство на 5 нанометра или 3 нанометра чипове, с огромното време за реализиране на доставката, което е свързано с това, чиповете се правят все по-бавно.

Това означава, че прогнозируемостта става по-трудна. Все повече тези продукти имат все повече  съдържание. Не става дума само за един чип. Ако говорим за цялостен продукт, без диод в колата, колата не може да бъде доставена.

Така че в бъдеще трябва да разберем на какво ни учи този нов свят. И това ще отнеме време.