Секторът за чипове на Китай нараства въпреки усилията на САЩ

Пекин насърчава изкупуването на всякакви мощности в случай, че САЩ изведнъж решат да спрат доставките на оборудване за производство

19:01 | 13 юни 2022
Обновен: 19:56 | 13 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската полупроводникова индустрия показва признаци на процъфтяване дори в лицето на усилията на администрацията на Байдън да противодейства на нейния растеж, вдигайки тревога във Вашингтон, пише Bloomberg.

Китайските поръчки за оборудване за производство на чипове от чуждестранни доставчици са нараснали с 58% през 2021 г., което го прави най-големият пазар за тези продукти за втора поредна година, според данни, предоставени от браншовия орган Semi.

Докато тези цифри се появиха през април, потопът от машини, насочени към Китай, сега привлича повече внимание – особено след като законодателен тласък за укрепване на индустрията на чиповете в САЩ с инвестиции и стимули се проваля. Междувременно Министерството на търговията на САЩ изглежда не желае да се намеси по-силно срещу Пекин, което дразни критиците.

„Ако администрацията на Байдън е сериозна по отношение на осигуряването на веригата за доставки на полупроводници в Съединените щати и съюзническите и партньорски страни, абсурдно е да позволим на китайската комунистическа партия да изкупи и натрупа глобалните доставки на инструменти и оборудване за производство на полупроводници“, каза Майкъл Маккол, републиканец от Тексас в Камарата на представителите на САЩ. 

Полупроводниковата индустрия се превърна в ключово бойно поле по време на търговската война на администрацията на Тръмп с Китай. Тогава президентът Джо Байдън наследи набор от правила, насочени към ограничаване на достъпа на някои китайски компании до технологии. Докато някои части от правителството на САЩ искат да разширят това до по-обща забрана, други се съпротивляват на това, което смятат за ненужна ескалация.

Глобалният недостиг на чипове, който наруши доставките на всичко - от автомобили до смартфони, допълнително разпали напрежението. Байдън поръча преглед на уязвимостите във веригата за доставки миналата година и установи, че — докато САЩ поддържат здрав дял от дизайна и производственото оборудване на чипове — индустрията е „силно зависима“ от продажбите в чужбина, особено в Китай.

Тази дилема е очевидна в последните данни за индустрията за 2021 г. Дори в една година, когато световните заявки за оборудване от подобни на базираната в САЩ Applied Materials Inc. и японската Tokyo Electron Ltd. се покачиха с 44% - подхранвано от глобалното нарастване на търсенето на чипове — растежът на китайската индустрия за производство на чипове далеч изпревари други региони.

Някои американски производители на чипове изразиха опасения, че китайските компании плащат над пазарните цени, за да получат машините. Те казват, че това затруднява американските компании да получат необходимото оборудване за разширяване на вътрешното производство, подбивайки основната цел на администрацията на Байдън. Но правителството на САЩ не е убедено, че е необходима намеса.

В центъра на разрастващия се дебат Министерството на търговията на САЩ заяви, че досега не е открило нищо друго освен нормални пазарни сили. Отделът наложи забрани за някои доставки на китайски компании, посочени като заплаха за националната сигурност, включително Semiconductor Manufacturing International Corp. Но то избягва да се занимава с индустриална политика извън това.

„Чувам много притеснения в индустрията на чиповете – и когато чух това, го разгледах“, каза министърът на търговията Джина Раймондо в интервю за Bloomberg. „Продаването на стоков продукт на китайска компания само по себе си не е проблематична. Ако в някакъв момент открием доказателства за предпочитане на китайски компании, тогава ще предприемем действия, за да се справим незабавно с това."

Раймондо през април извика главните изпълнителни директори на Applied Materials, Lam Research Corp. и KLA Corp., за да обяснят представените й данни от веригата за доставки и да отговорят на обвиненията в облагодетелстване на китайски клиенти, казаха хора, запознати с въпроса. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан и директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийз също присъстваха на срещата. Ръководителите предоставиха данни на последващи срещи и изглежда са убедили шефа на търговията, че няма лоши действия.

„Не мисля, че някой би искал правителството на САЩ да се потопи във веригата за доставки на частния сектор и да се опита да я управлява, ако не се случи нищо лошо“, каза Раймондо.

Тази позиция е твърде пасивна за много критици на Китай, вероятно включително някои в администрацията на Байдън.

Саиф Хан, технологичен директор на Съвета за национална сигурност, говореше - преди да се присъедини към администрацията - в полза на строгия контрол на износа на оборудване за производство на полупроводници. Идеята, каза той по това време, е да се затрудни Китай да произвежда модерни чипове, „до голяма степен изпреварвайки развитието и използването на много опасни или дестабилизиращи технологии от Китай“.

Хан не отговори на искане за коментар.

Маккол и други се застъпиха за по-строг контрол върху износа на оборудване за Китай, едностранно или чрез работа със съюзници като Япония и Холандия - страни, които заедно със САЩ контролират около 90% от пазара за най-модерното оборудване за производство на чипове.

Това не е останало незабелязано в Китай и може да стимулира нарастването на поръчките, особено в момент на недостиг и нарастващо търсене. Пекин е готов да осигури финансирането за много от покупките, каза Гуарав Гупта, анализатор в Gartner Inc.

„Те насърчават местните производители на чипове да купуват повече, за да получат каквото могат в момента, защото никога не знаете кога САЩ могат да наложат повече ограничения“, каза той. „Дори и да се нуждаят от един инструмент, те ще поръчат три или четири. Парите изглежда не са проблем."

Бенефициентите включват Applied Materials, Lam и KLA в САЩ, както и Tokyo Electron и базираната в Холандия ASML Holding NV. ASML наема повече от 200 работници в Китай тази година, за да бъде в крак с растежа там.

Китай е най-големият потребител на полупроводници поради размера на своя вътрешен пазар на електроника и статута си на производствена база за цели индустрии. И все пак страната зависи от чуждестранни компании за оборудване и преобладаващата част от продукцията ѝ е няколко поколения зад най-модерните чипове.

„Имайте предвид, че повече от 40% от разходите за оборудване в Китай са от мултинационални корпорации, които оперират там, за да произвеждат по-близо до голямата база за сглобяване“, каза ръководителят на SEMI Аджит Маноча. "Освен това, по-голямата част от инсталирания базов капацитет за мощности за чипове в Китай е за изоставащи технологии."

И все пак по време на разгара на глобалния недостиг на чипове, точно полупроводниците, произведени с изоставащи технологии, бяха в най-сериозен недостиг. Производителите на автомобили и много други компании се опитваха да получат достатъчно чипове за управление на захранването, драйвери за дисплеи и микроконтролери.

Дори Apple Inc., най-големият корпоративен купувач на полупроводници, не беше имунизиран. Нарастващата способност на Китай да произвежда такива може да означава, че светът ще започне да разчита още повече на доставките от страната.

Гупта от Gartner смята, че е малко вероятно производителите на оборудване да дадат приоритет на доставките за Китай пред основните си източници на доходи: трите най-големи производители на чипове в света. Тези компании - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung Electronics Co. и Intel Corp. - заедно представляват повече от 40% от покупките на оборудване и планират или строят нови заводи в САЩ. По-малките компании може да трябва да изчакат повече, за да получат това, което са поръчали, каза Гупта.

Все пак, с изключение на ASML — чиито машини за екстремна ултравиолетова литография са необходими за производството на най-модерните чипове — всички производители на оборудване отбелязаха, че продажбите в Китай изпреварват общия растеж през 2021 г. Tokyo Electron отчете най-силната експанзия в Китай с продажбите от този пазар нарастващи повече от два пъти по-бързо от общия темп.

Японската компания има по-малко ограничения за това, което може да продава на Китай. Американските производители на оборудване са възпрепятствани да продават някои авангардни инструменти на най-големия производител на чипове в Китай, SMIC, поради връзките му с китайската армия. Холандското правителство все още не е подновило лиценз за износ на ASML, за да продава своите EUV машини на Китай.

Дори и с ограниченията, Китай помогна за подхранването на процъфтяващите продажби за индустрията през последните пет години: приходите на ASML в Китай се утроиха, докато на KLA нараснаха четири пъти.

Докато Министерството на търговията получи оплаквания от някои производители на чипове, че китайските компании плащат премии, за да прескочат опашката за оборудване, разследванията не показаха доказателства, че случаят е такъв, според човек, запознат с процеса.

Основните производители на оборудване за чипове в САЩ, които може да получат федерално финансиране за чипове, все още е малко вероятно да се откажат доброволно от китайския пазар. Всички посочиха, че имат способността да избегнат санкциите на САЩ чрез изграждане на капацитет извън Америка.