Foxconn се връща към корените си със собствен електромобил

С фокуса си върху електрическите превозни средства компанията прави "завръщане в бъдещето"

18:21 | 6 юни 2022
Обновен: 18:49 | 6 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представете си, че Foxconn Technology Group има три пъти по-високи маржове от тези на Apple Inc. Това може да е трудно за възприемане, тъй като разработчикът на iPhone е една от най-големите компании в света с печалба от близо 100 млрд. долара годишно, а компанията, която произвежда тези устройства, печели 5% от тази сума, пише Тим Кълпан в рубриката Bloomberg Opinion. 

Но преди време случаят беше такъв. През 1996 г. Hon Hai Precision Industry Co. - флагманът на Foxconn - отбеляза брутен марж от 31%, докато Apple постигна едва 9,8%. Това представляваше исторически минимум за компанията от Купертино по време на прекъсването на Стив Джобс от основаната от него компания. Това беше и рекордно висок резултат за тайванския производител на електроника. Оттогава ролите им се размениха и миналата година те отбелязаха стойности от съответно 42% и 6%. 

И все пак Foxconn има план да обърне спада на маржа, като се върне към основния бизнес, който Тери Гоу започна преди почти 50 години, бизнес, който предшестваше iPod и iPhone и се дължеше на бума на компютрите, ранните игрови конзоли и дори матричните принтери. Ако наследникът на Гоу, настоящият председател Йън Лиу, е прав, тогава днешните електрически превозни средства могат да се окажат подобни на персоналните компютри от 90-те години на миналия век - и могат да се превърнат в катализатор на нива на рентабилност, невиждани от 20 години. 

В средата на 90-те години на миналия век разпространението на персоналните компютри беше в подем, а потребителите, училищата и предприятията бързаха да инсталират тези бежови метални кутии на бюрата си. Компании като Compaq Computer Corp. и Dell Computer Corp. се развиват бързо, а интернет е в началната си фаза. Гоу рано открива своята ниша, разработвайки и произвеждайки безбройните малки компоненти, които свързват всички части на компютъра - оттук и името Foxconn. Макар че тези малки технологични елементи имат ниски цени, клиентите ги купуват на килограм и Foxconn може да наложи огромни надценки. 

Foxconn 01

Мащабното сглобяване на електронни джаджи започва едва в началото на века, когато Джобс и неговият подгласник Тим Кук се нуждаят от някой, който да произвежда новия им хит iPod в огромни мащаби и с голяма бързина. Скоро фабриката на Foxconn в Шънджън, Южен Китай, е наречена iPod City, а по-късно ще се превърне в световен център за сглобяване на iPhone. 

Въпреки че за сглобяването на всички части на един смартфон се наемат до един милион работници, бизнесът на Foxconn със сглобяване на устройства не е толкова печеливш и има изключително ниски маржове. Вместо това компанията печели повече пари от производството или доставката на частите, които влизат в устройството, и начислява на клиентите премия върху цената. Сглобяването на крайния продукт се възприема по-скоро като допълнителна услуга за клиента, която позволява на Foxconn да упражнява по-голям контрол върху целия процес и компонентите, които влизат в него.

Именно тук се появяват електрическите превозни средства.

На годишната среща на акционерите миналата седмица в Тайпе Лиу, който пое поста от Гоу през 2019 г., отдели много време за плановете на компанията за електрически превозни средства. През последните три години тя откри заводи или сключи сделки за производство в САЩ, Мексико, Тайван, Китай, Индонезия и Тайланд. Сред клиентите са американските стартъпи Lordstown Motors Corp. и Fisker Inc, както и европейският производител на автомобили Stellantis NV. Почти не се споменават смартфоните, още по-малко Apple, на които се падат половината от приходите на компанията.

Амбициите на Лиу са смели, граничещи с фантастиката. До три години той очаква Foxconn да достави 500 000 до 750 000 електрически автомобила, да заеме 5% от световния пазар и да реализира годишни продажби от сектора в размер на 1 трилион тайвански долара (34 млрд. щатски долара) (което се равнява на 15% от общите приходи за 2021 г.). Още по-амбициозна е целта му за увеличаване на брутния марж с две трети до 10% - стойност, която не е виждана от 2005 г., две години преди пускането на iPhone.

Foxconn 02

Но целта не е да се произвеждат автомобили на поточни линии като в Детройт. Вместо това Foxconn вижда електромобилите като подобни на персоналните компютри - огромен компютър на колела, който изисква множество компоненти, които влизат в него. Тя иска да бъде компанията, която да доставя тези части, и да се радва на големите маржове, свързани с това.

Foxconn вече е създала консорциум от партньори, наречен MIH, за съгласуване на индустриалните стандарти, и разполага с референтен дизайн за всеки клиент, който иска автомобил "извън плана". Това много прилича на начина, по който се разви индустрията за персонални компютри през 80-те и 90-те години на миналия век, когато множеството несъвместими компоненти и конектори - спомнете си кабелите за принтери с плоски ленти - бавно отстъпиха място на общи технологии като USB портове и Ethernet кабели. Това означава, че както и при персоналните компютри, Foxconn не трябва да произвежда всички електромобили в света, за да печели пари от всяка доставена бройка. Например, тя отчита Tesla Inc. като клиент за компоненти, докато главният изпълнителен директор Илон Мъск е взел стратегическото решение да запази сглобяването в предприятието.

Foxconn залага и на чиповете, използвани в автомобилите, които през последните две години са в недостиг. До края на 2023 г. тя ще управлява поне три фабрики за производство на полупроводници, като ще използва по-стари технологии, които са най-подходящи за автомобилни компоненти. Възможно е да се провали. Въпреки че самият Лиу е електроинженер по образование, уменията на компанията в областта на чиповете не са доказани - особено в сравнение с титани като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и United Microelectronics Corp. Успехът тук обаче би я подготвил за още по-голяма мощ и печалби, като се има предвид, че в средностатистическият автомобил има повече чипове, отколкото във всички устройства в едно домакинство, взети заедно. 

Ако тези смели планове се осъществят, Foxconn би могла да стане толкова вездесъща в производството на електрически превозни средства, колкото някога беше в производството на персонални компютри - позиция, която сега заема в сектора на смартфоните. В противен случай компанията, която произвежда вашия iPhone, може да бъде запомнена само като такава.