Зависимостта от американски чипове пречи на китайските мечти за автономни коли

Процъфтяващият сектор в Китай все още разчита на чуждестранни технологии

19:15 | 21 февруари 2022
Обновен: 19:40 | 21 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Роботизираният автомобил на Jidu Automotive ще излезе сам на сцената на автомобилния салон в Пекин през април, което отново ще покаже скоростта с която се движат иновациите в най-големия автомобилен пазар в света, пише Financial Times.

Jidu е съвместно дружество на интернет търсачката Baidu и автопроизводителя Geely. Компанията разработи своя Robocar само за 2 години.

Тя се присъединява към нарастващия брой конкуренти на Tesla водени от Nio, XPeng и Human Horizons. Всички те се част от надпреварата за първия изцяло автономен автомобил. Но „мозъкът“ на Robocar разкрива проблем, който заплашва технологичната независимост към която се стреми президента Си Дзинпин.

Китайските компании за самоуправляеми коли остават зависими от чипове разработвани от чуждестранни компании, като това основно са американските Nvidia, Qualcomm и Intel

В страната има множество производители, които разработват чипове, включително MetaX Integrated Circuits и Biren Technology, а през първите 6 месеца на 2021 тази индустрия е привлякла 3.85 млрд. рисков капитал, според данни на Deloitte, но въпреки напредъка си, секторът изостава с години от своите американски конкуренти.

Велу Синха, китайски експерт по полупроводници от Bain & Company, каза, че Nvidia се е възползвала от „своята 10-годишна преднина“ заради успеха на графичните си процесори.

„Този сектор привлича милиарди долари, но в момента Nvidia продължава да е в много добра позиция“, каза Синха.

За Пекин залогът е голям. Президентът иска технологична независимост, за да осигури защита срещу икономически и търговски атаки. Превръщането на полупроводниците и електрическите превозни средства до индустрии от национално значение привлече хиляди нови компании на пазара.

Консултантската компания McKinsey прогнозира, че до 2040 г. автономните превозни средства ще съставляват 40% от продажбите на нови автомобили или ванове в Китай и ще генерират приходи от близо 1 трилион долара от продажби на превозни средства и 1,1 трилиона долара от услуги за мобилност.

Китайските компании, които се конкурират с Nvidia и Qualcomm в проектирането и продажбата на хардуер за чипове, но не и в производството – вече са изградили 16% пазарен дял в световен мащаб, според Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

Китайските компании все още се опитват да разбият господството на Nvidia. Американската група разкри, че най-малко 18 различни китайски компании, използват нейните чипове като ключова част от своите планове за автономно шофиране.

В този списък попадат подкрепяните от Alibaba AutoX и WeRide, които са финансирани от съюза Renault-Nissan-Mitsubishi, както и групата Didi, която е подкрепяна от Apple.

Nvidia и Jidu отказаха коментар.

Ранди Ейбрамс, ръководител на изследванията на азиатските полупроводници в Credit Suisse, каза, че китайските компании за електромобили все още трябва да използват най-доброто на пазара за критични технологии.

„Nvidia все още е по-напреднала в обработката на данни вътре в превозното средство, както и в обучението и симулацията на AI, необходими за разработването на тези платформи“, казва още Ейбрамс.

Zeekr, подразделение на Geely, си партнира с Mobileye на Intel, за да пусне самоуправляваща се кола през 2024 г. Great Wall Motor, друг от най-големите китайски производители на традиционни автомобили, се обърна към Qualcomm за своето развитие на автономно шофиране.

Развитието на местните автомобилни чипове в Китай все още страдат от поредица от „фундаментални проблеми“, според един базиран в Китай консултант по полупроводници, който поиска да не бъде назован.

Постигането на необходимия мащаб, който да позволи конкурентоспособност е трудно. През последните години прекомерната цена на разработката на чипове попречи на десетки компании да пробият на пазара извън нишовите приложения.

Междувременно утвърдени компании като Nvidia пренасочват чип технологиите, които са в основата на експлозията в употребаста на мобилни телефони, настолни компютри и центрове за данни през последните две десетилетия.

„Най-голямата китайска компания прави около милион коли годишно“, каза консултантът по полупроводници, като обясни, че „мащабът просто не е близо до това да бъде достатъчно голям, за да финансира дългосрочни, водещи чипове за автономно шофиране“.

Сяо Дзиансион, основател и главен изпълнителен директор на AutoX, каза, че компанията му се притеснява от закъсненията, които могат да дойдат при работа с нови партньори.

„Искаме да се движим възможно най-бързо. Искаме бързо да увеличим мащаба на самоуправляващите се автомобили. Производителността наистина има значение за нас и зрелостта на тази екосистема е наистина, наистина полезна“, каза той за работата с Nvidia и нейната екосистема от инженери и доставчици.

TSMC, най-големият производител на процесорни чипове, планира капиталови разходи от 44 милиарда долара само тази година, което представлява ръст от почти 50% спрямо предходната година. За разлика от тях, най-близкият конкурент на Китай SMIC планира капиталови разходи от 5 милиарда долара. Повечето специалисти в сектора смятат, че SMIC остава около пет години зад TSMC в технологичното развитие.

„В крайна сметка колата ви трябва да работи. Тя трябва да бъде доставена в мащаб, да бъде качествена, в достатъчен обем и на добра цена. Тук фалшификатите не вършат работа. Пропаганда е ефективна само до определен етап“, заяви консултантът.