В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кризата с предлагането на полупроводници ще преобрази бизнеса на чиповете

Йонко Чуклев, заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, "В развитие", 12.04.2021

15:43 | 12 април 2021
Обновен: 15:43 | 12 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Кризата с предлагането на полупроводници не е първата, нито ще е последната. Трудното при този пазар е, че отнема време да се ребалансира, просто защото от поръчката на една партида чипове до нейната доставката минават 24 седмици. Това заяви Йонко Чуклев, заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако сте ръководител на завод, който разчита на доставката на суровина, която може да пристигне след 6 месеца, то ситуацията е много сложна и изисква много прецизно планиране. Занапред автомобилният сектор ще бъде далеч по-внимателен във веригите на доставки".

"Компонент, който струва няколко цента, сега обърква плановете за продажба на цял автомобил за 30 хил. долара", посочи Йонко Чуклев.

По думите на заместник-председателя на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация правителствата и големите производители на микропроцесори ще си извлекат поуки от настоящия недостиг на полупроводници.

"След тази криза със сигурност ще се събудим в един свят, в който производството на полупроводници ще бъде далеч по-приоритетно; в свят, в който държавите наблягат много повече върху сигурността на доставките".

"Ако разделим веригата на стойност на този бизнес, ние имаме три подсегмента", коментира гостът, посочвайки, че това са дизайнът на чипове, където се фокусират големите компании поради огромната добавена стойност; самото им производство; асемблиране и тестване.

"Много компании в развитите държави акцентираха върху дизайна, но както ни показва кризата сега, ние имаме належаща нужда от интегрирани производители на чипове и това все повече индустрии в развитите държави го осъзнават - няма голям производител на чипове, който да не е обявил мащабна инвестиционна програма".

Според Йонко Чуклев рано или късно пазарът ще се балансира, но сегашният ръст на индустриите като тези на автомобилния бранш и битовата електроника не съотвества на текущото производство.

"Миналата година покрай пандемията автомобилните производители намалиха значително дейността си и респективно търсенето на чипове. Но успоредно с това се появи едно заместващо търсене на битова техника, както и скокът на криптовалутите. Анализаторите не очакваха толкова бързо възстановяване на автомобилния сектор и когато той се върна при производителите на чипове - производствените им графици вече бяха запълнени".

"Този парадокс всъщност се оказа от основните причинители на сегашната криза", уточни гостът.

За да се избегне бъдещо свръхпроизодство и потенциална ценова война на фона на мащабните инвестиционни програми в САЩ, ЕС, Индия и Тайван, Йонко Чуклев коментира, че всеки бъдещ производствен капацитет трябва да бъде планиран спрямо бъдещото търсене.

"Планът на ЕС да завземе 20% дял от световния пазар на производство на чипове беше разкритикуван от един сериозен германски мозъчен тръст, който каза, че настоящото търсене на чипове не отговоря на подобни инвестиции - съответно ЕС трябва да се фокусира върху дизайна на чипове, а не в производството".

По отношение на въпроса дали ЕС трябва да си сътрудничи в производството в компонентната база с някой голям играч като Япония Йонко Чуклев сподели, че блокът е бил изпреварени, тъй като са налице индикации, че април САЩ и Япония ще постигнат подобно споразумение.

В заключение заместник-председателят на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация прогнозира, че отговорът на кризата със сигурност ще бъде глобален вместо локален, тъй като множество големи играчи вече започват да се съюзяват както на правителствено, така и на корпоративно ниво.

"В бъдеще всеки основен играч ще иска да има не само дизайна, но и производството, асемблирането и тестването на чипове в неговата държава, за да има сигурни доставки. Това ще бъде една промяна занапред със сигурност".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук