Мобилният телефон е азиатското убежище срещу долара

Дедоларизацията набира инерция в Азия

19:00 | 21 юли 2022
Обновен: 22:05 | 21 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Стойностите на валутите се колебаят постоянно, но някои промени оставят траен отпечатък върху банковата индустрия. В Бретън-Уудската ера на фиксирани обменни курсове девалвацията на паунда през 1967 г. беше едно такова събитие.  То предизвика експлозия от търсене на долари в Азия, пише Анди Мукерджи в анализ за Bloomberg. 

Над половин век по-късно американската валута отново е в светлината на прожекторите, след като цената ѝ достигна 20-годишен връх и беше използвана като оръжие от Вашингтон за изолация на руския президент Владимир Путин след инвазията му в Украйна. Това събитие също ще остави отпечатък. Този път обаче истинската възможност за азиатските банки е да помогнат за охлаждане на търсенето на долари – процес, който анализатори наричат „дедоларизация“.

Финансистите не могат да определят избора на валута, с която износителите да работят, нито да ограничат апетита на инвеститорите за активи убежища. Това, което могат да направят, е да премахнат американската валута от трансграничните плащания, в които е ненужна.

Технологично стана възможно това да се направи. Започвайки в Южна Корея през 2001 г. – и в Китай и Индия десетилетие по-късно, плащанията в реално време по всяко време на денонощието навлязоха в Азия, като смартфоните и QR кодовете ускориха приемането им през последните няколко години. Физическите лица или компаниите могат да получат плащанията си незабавно и почти без никакви такси. Този напредък е забележителен, защото Индонезия пусна своята система BI-FAST през 2021 г. –  две години преди предложение за стартирането на подобна услуга в САЩ.

Сега централните банкери и политиците искат да обединят успешните практики на азиатските нации, за да разширят мрежата. Подобно свързване на местни платежни системи може да стане реалност за пет от най-големите южноазиатски икономики – Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия и Филипините – до ноември, заяви наскоро гуверньорът на Индонезийската централна банка Пери Варджио.

Според плана плащанията, извършени в Тайланд с помощта на индонезийско приложение, ще се обменят директно между рупии и батове, като така ще се заобиколи необходимостта от използването на щатския долар като посредник, предаде Bloomberg по-рано.

Това означава, че за покупки на малка стойност банковите сметки в която и да е от петте участващи икономики ще станат практически оперативно съвместими в останалите четири. Няма да се налага сингапурците, които посещават Индонезия, да се сблъскват със скрити такси и неблагоприятни обменни курсове на трансакциите, извършвани с международни кредитни карти; парите ще бъдат взети от техните депозити в сингапурски долари у дома и прехвърлени в местни сметки на търговците, деноминирани в рупии. С възможността за използване на QR код, процесът няма да се различава от местния трансфер.

Подобен подход може да доведе до спестяване на разходи за потребителите заради използването на по-конкурентни обменни курсове и ниски или никакви такси. Пестенето на средства за потребителите обаче няма да бъде самоцел; фактът, че няма да се разчита на американската валута като посредник би направил идеята още по-привлекателна.

Централните банкери и политиците в Азия искат икономиките им да преодолеят скъпата валута. С помощта на денонощните мобилни плащания банките в региона могат да го направят възможно.