Фед ще спре да вдига лихвите, САЩ са в рецесия: Wall Street разглежда нови перспективи

Публикация на Майкъл Бъри в Twitter повдигна множество въпроси на фондовата борса

18:15 | 30 юни 2022
Обновен: 21:50 | 30 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Управителят на хедж фонд Майкъл Бъри. Снимка: Astrid Stawiarz/Bloomberg
Управителят на хедж фонд Майкъл Бъри. Снимка: Astrid Stawiarz/Bloomberg

В понеделник управителят на хедж фонд Майкъл Бъри написа бележка в Twitter, според която Федералният резерв може да замрази или дори да преразгледа кампанията си за повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Под „ефект на камшика“ Бъри има предвид дефлационния натиск върху търговците на дребно от държането на твърде много инвентар. Теоретично те ще трябва да понижат цените, за да се освободят от запасите, които са натрупали.

Проблемът със запасяването нараства от месеци, но през последните седмици оказа дефлационен импулс на пазарите. Цените на повечето борсово търгувани стоки са в корекция, докато индексът на Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) спада с над 10% от 9 юни, тъй като металите, енергийните и земеделските продукти поевтиняват значително. Дори памукът стана обект на разпродажба на фючърсния пазар. Когато спекулантите за пръв път осъзнаха, че ускорението на инфлацията е неизбежно, естественият отговор беше да се насочат към суровините и индексът на Bloomberg се повиши с цели 43% от началото на декември. Сега обаче ръстовете се изтриват.

Отделно от поръчките за дълготрайни потребителски стоки, за които търговското министерство на САЩ посочи в понеделник, че нарастват повече от очакваното през май – с 0,7%, икономическите данни се влошават. Индексът на Фед Атланта GDPNow, който проследява икономиката в реално време, не показва растеж за това тримесечие. Индексът на Фед Далас за намеренията на производителите се понижи до най-ниското си ниво от началото на пандемията през май 2020 г. „Дефлационните импулси“, за които Бъри говори, може би вече се случват. Изглежда вероятно индексът за потребителските цени, който трябва да бъде публикуван на 13 юли, да отчете ниво от под 8,6% през май. За да се вярва на противното, трябва да се игнорира нарастващ обем икономически данни.

В предишни инфлационни периоди Фед трябваше да повишава лихвените проценти над нивото на инфлацията, за да я охлади. Този път може да не е така. Все още е възможно да има преходен елемент към настоящата инфлация, която е функция на количественото облекчаване, държавните разходи и пандемичните помощи. Сега, когато всички тези фактори вървят в обратна посока, инфлацията може да се забави. Ако това се случи, то ще бъде много положително и за фондовата борса, и за пазара на облигации. Настоящият мечи пазар се дължи на идеята, че Фед няма да има избор, освен да повиши лихвите до ниво, в което да принуди икономиката да изпадне в рецесия, за да охлади инфлацията. Икономиката може наистина да е била тласната към рецесия, макар и преждевременно.

Борсово търгуваните стоки вероятно ще се насочат към много дълбока корекция като последствие. Всеки знае, че много „горещи пари“ се изляха към суровините. Възможно е вече започналите спадове на пазара да се задълбочат, имайки предвид последните икономически данни.

И така, ако Бъри спекулира, че Фед може да постави на пауза повишаването на лихвените проценти, кога би могло да се случи това? Фед заяви, че иска да види „напредък“ в забавянето на инфлацията, преди да се оттегли и вероятно това ще значи по-ниски нива на индекса на потребителските цени в рамките на няколко месеца. Възможно е централните банкери да направят пауза веднага след заседанието си през септември, като „паузата“ може да означава увеличение с 25 базисни пункта вместо с 50 или със 75 б.п.

Възможно ли е кампанията за повишаване на лихвените проценти да завърши с целеви лихвен процент от 2,5 в сравнение с текущия диапазон от 1,5 до 1,75%? Да, но само ако има ясни доказателства, че икономиката е влязла в рецесия. Изглежда, че това ще стане. Иронично, но това би било положително за капиталовите пазари. За външен наблюдател в това няма смисъл – акциите да поскъпват в условията на рецесия. Но фондовата борса взима предвид бъдещите събития в настоящето. Тоест – цените на борсата отразяват рецесията около шест месеца предварително и ще започнат да растат шест месеца по-рано.

Имайки предвид това, американските облигации изглеждат евтини, особено тези с по-кратък падеж. Доходността по 2-годишните ДКЦ се повиши до близо 3,5% от около 0,25% по това време миналата година. Евродоларовите фючърси показват, че трейдърите ценообразуват понижение на лихвите в недалечно бъдеще.

Бъри, който си спечели слава като един от малкото инвеститори, прогнозирали срива на пазара на ипотечни кредити, станал причина за световната финансова криза, не казва нещо напълно ново. Има играчи на пазара, които споделят неговите възгледи. Но когато именно той каже нещо, то има тенденция да носи допълнителна тежест заради по-ранните му успехи в прогнозирането.