Мечият пазар ще приключи, когато инвеститорите натиснат паник бутона

Много индикатори сочат, че все още има пространство за спадове на Wall Street

15:00 | 29 юни 2022
Обновен: 18:18 | 29 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Краят на мечия пазар няма да е скоро – фондовата борса в САЩ все още не е усетила екстремния песимизъм при достигането на дъното, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

Разбира се, възможно е да има рали на борсата по всяко време. Анализи обаче предполагат, че ръстовете не биха били нещо повече от временно рали в условията на мечи пазар.

Хълбърт базира заключенията си на неуспеха на два показателя за настроенията на пазарите да достигнат съответните зони на краен песимизъм – долните 10% от историческите им нива. Той добавя, че измерителите също така не са оставали в това си ниво в рамките на повече от един или два дни. Тези два показателя са Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index (HSNSI) и Hulbert Nasdaq Newsletter Sentiment Index (HNNSI).

Показателят, който Хълбърт предлага, е броят на сесиите през последния месец, в които двата индекса остават в долния край на кривата си. Това към момента възлиза на 23,8% - далеч под нивото, до което тези проценти се повишават през предишни дъна на пазара. Например, в дъното на мечия пазар през 2007-2009 г., съпътстващ глобалната финансова криза, измерителят достига 81%.

Признаците на капитулация

Подобно заключение идва от липсата на ​​„капитулация“ според техническите анализи. Investopedia определя това като „драматичен прилив на натиск при продажбите... който бележи масово предаване от страна на инвеститорите“.

Въпреки че анализаторите определят по различен начин капитулацията, никой от проследяваните не смята, че тя вече е настъпила.

Подобен анализатор е Мануел Блей, редактор на TheDowTheory.com. Въпреки че критериите за капитулация принадлежат на компанията, уебсайтът ѝ показва, че се основават на „Краткосрочен осцилатор, който измерва процента на разминаване между трите основни индекса на фондовия пазар (Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq) и техните десетседмични времевопретеглени пълзящи средни”.

Друг технически анализатор, който чака капитулацията да сигнализира за края на мечия пазар, е Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research. В имейл до клиенти тази седмица Стовал обяснява, че базира дефиницията си за капитулация на „15-дневната средна на дневната процентна разлика между най-високите и най-ниски нива на S&P 500“. Капитулацията е налице „когато пиковете (са) доста над две стандартни отклонения“.

В имейла си Стовал пише, че пазарът към момента „е над едно стандартното отклонение, но под две стандартни отклонения, което показва, че има пространство за допълнителни спадове“.

Трябва да се отбележи, че липсата на капитулация не значи задължително, че пазарът има накъде още да се понижава. Блей отбелязва, че макар капитулацията да е надежден показател за приближаващ край на мечия пазар, не всички мечи пазари приключват с нея. Нито един показател не е перфектен.

Все пак историята ни учи, че този мечи пазар най-вероятно ще приключи с капитулация.  Така че инвеститорите трябва да са нащрек за кулминацията в разпродажбите.