Три грешки, които трябва да се избягват при мечи пазар

Ходовете, направени от страх, могат да бъдат лоши, предупреждават съветници и икономисти

12:15 | 18 юни 2022
Обновен: 13:17 | 18 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Уплашени от мечия пазар и разтревожени относно това, което следва, инвеститорите търсят начини да предпазят портфейлите си. Ходовете, направени от страх, могат да бъдат лоши, предупреждават съветници и икономисти, цитирани от The Wall Street Journal.

В понеделник индексът S&P 500 затвори сесията с понижение от 20% спрямо последния си връх, с което официално навлезе на меча територия. В сряда Федералният резерв обяви най-голямото увеличение на лихвите от 1994 г. насам в опит да натисне спирачките на ускоряващата се инфлация.

Дали икономиката е в рецесия, или ще навлезе в рецесия, все още е тема на разговори. Опасенията обаче са големи сред икономистите и американците като цяло. Когато растежът отслабва, безработицата се увеличава, ръстът на заплатите се замразява и разходите се свиват.

Ето три чести грешки, които съветниците препоръчват да се избягват, когато хората преценяват накъде да насочат парите си в условия на спадове.

1. Паническа разпродажба

Индивидуалните инвеститори са склонни да продават, след като икономическият спад вече е ценообразуван на пазара на акции, посочва Кейти Никсън, главен инвестиционен директор в Northern Trust Wealth Management. Продавайки в този момент, инвеститорите заключват своите загуби, добавя експертът.

„Това напълно лошо време може да има негативни последствия при изграждането на богатство“.

Дана Менард, Maple Grove, познава множество хора, които са замразили вноските си към пенсионните фондове заради настоящите си приходи. Това може да насърчи краткосрочните парични потоци, но след това хората пропускат вноски от работодателя, което потенциално ги кара да губят пари, посочва той. Хората също забравят да възобновят плащанията, след като пазарите се възстановят, и така изпускат от ръстовете, защото са пригодили начина си на живот към по-високо ниво на спестяване, обяснява още той.

Когато търсите начини, съсредоточете се върху това как да ребалансирате инвестиционните си сметки, като преразгледате целевото си разпределение на активите и цялостната инвестиционна философия, съветва Дейвид Хюбнър от Fargo. Ако имате допълнителни пари, възползвайте се от спада на фондовия пазар, за да купите акции, които се търгуват на по-ниски цени, препоръчва още той.

2. Използване на извънредните спестявания за изплащане на дългове

Изплащането на дълга по кредитната карта е сред най-добрите неща, които може да направите, когато лихвите се покачват и предстоят несигурни условия на пазарите, но някои хора доста бързат с изплащането на дълга, обяснява Томас Блауър от Grand Rapids.

„Ако използвате твърде много от спестяванията си за погасяване на дълговете при ниски лихвени проценти – например фиксирани лихви по ипотеките от 3%, може да се окажете без пари в брой по време на спадовете“.

Тед Халпърн от Ashburn посочва, че един месец на основни разходи – като наем или плащане по ипотеката, трябва да е нулевият баланс в индивидуалните сметки преди рецесия.

„Запазете сума за разходи за около три допълнителни месеца в спестовните си сметки“, препоръчва той.

3. Харчене все едно нищо не се е променило

Неуспехът да се преоцени бюджета и да се правят чести промени може да остави хората неподготвени да коригират разходите си по време на спад, отбелязва Къртис Кросланд, Scottsdale. Той съветва хората да избягват да харчат за несъществени стоки или да се регистрират за нови абонаменти и услуги, а вместо това да потърсят начини да намалят допълнителните си разходи.

Кросланд също препоръчва хората да избягват да добавят нови фиксирани разходи – като например друг заем за автомобил, ако могат да го избегнат.

„Идеята е да поддържате редовните си разходи възможно най-ниски“.

А чакането може да се отплати. По време на дотком балона в края на 90-те години на миналия век Тара Унверзагт иска да направи промени по къщата си. Тя се подготвя, търсейки архитект и отделяйки средства за проекта, но също така изчаква пукането на балона през 2000 г., за да започне работа, които и дава по-добра цена, по нейни думи.

„Ако не мога да получа цената, която искам, защото другата страна няма желание да преговаря, това обикновено е сигнал, че трябва да изчакам, докато те са малко по-гладни“, коментира финансовият експерт на Torrance.