Турция очаква още мечи моменти през 2022г

Симон Фоксмън, Bloomberg

13:46 | 20 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Не е новост това, че президентът Ердоган иска да намали лихвите. Какво е специфичното в коментарите, които той направи в неделя?

Така е и той го е казвал много пъти. Но коментарите му в неделя пряко противоречат на заявеното от централната банка в края на миналата седмица, когато понижиха лихвите, но подчертаха, че възможностите за допълнително орязване на лихвите са ограничени. Това би могло да стабилизира лирата, обаче вместо това, Ердоган прави изказване, че предстоят още понижения на лихвите.

Появиха се коментари на Асоциацията на индустрията и бизнеса в Турция, които призоваха правителството, без конкретно да споменават Ердоган, да спре този експериментален модел на парична политика поддържан от президента.

Но вместо това той им отговори в неделя и заяви, че асоциацията просто иска да го свали от власт. Така, спорът между лидерите в бизнеса и правителството на Ердоган ескалира.

Тоест, той не се отказва от идеята за намаляване на лихвите. Какво казват анализаторите? Докъде може да стигне лирата от този момент нататък?

Анализаторът на Bloomberg Сами Шар заяви тази сутрин, че не може да се определи дъно за турската лира, тя може само да отслабва докато не видим някаква промяна в политиката.

Мнозина други анализатори искат да видят намеса на централната банка, която да повиши лихвите и гледат на това като най-вероятната възможност за прекратяване на поевтиняването на лирата.

Очевидно Ердоган не е съгласен и е готов да се отърве от всеки в правителството, който не е на противоположното мнение.

Централната банка се намеси на пазара в опит да спре срива на лирата, но до момента това не сработва. Предстоят още „мечи“ моменти, когато обърнем поглед към 2022. Хората все повече се насочват към долара, защото не се вижда дъното на пропадането на лирата.