Бъфет спаси Goldman през 2008 г., FTX се бори да спаси криптосвета днес

Действията на компанията обаче далеч не могат да се сравнят с размаха на Berkshire

11:00 | 24 юни 2022
Обновен: 12:41 | 24 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX Trading. Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX Trading. Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Неотдавнашният спад в цените на биткойн, етер и на други токени повлече сложна верига от стейбълкойни, платформи за кредитиране и компании за търговия. Това, което някога представляваше схема от токени, предоставящи висока доходност, която може да бъде инвестирана отново и отново, вече е порочен кръг, тъй като редица дружества от сектора се оказаха в несъстоятелност да покрият изискванията на инвеститорите си, пише Лионел Лорън за Bloomberg.

Следващата фаза включва спасителни помощи, тъй като големите играчи на върха на екосистемата на криптоспекулациите – управляващи борси за милиарди долари – се намесват, за да се опитат да преустановят паниката и да възстановят доверието. Сам Банкман-Фрайд, съосновател на FTX Trading, удължи кредитна линия от 250 милиона долара на платформата за кредитиране BlockFi. Той инвестира допълнителни 200 милиона долара под формата на кредит и отделно предостави 15 хиляди биткойн като револвиращ кредит на Voyager Digital – базиран в Торонто кредитор от криптосвета, който дължи 660 милиона долара от изпадналия в трудности хедж фонд за дигитални активи Three Arrows Capital.

Междувременно Чангпен Джао, ръководител на конкурентната борса Binance, заговори за „отговорността“ да се помогне на засегнатите криптокомпании, след като компенсира жертвите на играта Axie Infinity по-рано тази година.

Повишаването на

Повишаването на лихвите заличава интереса към спекулативни криптоактиви. Графика: Bloomberg 

Поддръжници посочват, че това добавя надеждна сигурност към пазара за един трилион долара. „Банкман-Фрайд е новият Джон Могран“, коментира Антъни Скарамучи, правейки препратка към банковата криза от 1907 г., при която Морган и колегите му залагат собствените си пари, за да възвърнат вярата във финансовата система. Други го сравняват с подкрепата на Уорън Бъфет за Goldman Sachs през 2008 г.

Криптокомпаниите обаче все още не са твърде големи, за да се провалят.

Банкман-Фрайд очевидно има дълбоки джобове, но богатството му е обвързано почти изцяло с криптовалути: според данни на Bloomberg 6,6 милиарда долара идват от дела му в базираната в Бахамите FTX, 2,1 милиарда долара от отделното базирано в САЩ дъщерно дружество на FTX, един милиард от Alameda и 420 милиона долара от наскоро придобития му дял в приложението за търговия Robinhood.

Логично е, че той би искал или да избере сделки сред развалините, или да направи публична демонстрация за вярата си в бъдещето – имайки предвид, че собственото му богатство е заложено на карта. Ако FTX също е похарчила стотици милиони долари за спортни спонсорства, както FTX Arena в Маями, това е знак, че тя разчита основно спекулативното търсене да продължи в криптосвета – точно както правят и някои компании, изпаднали в трудности.

Все пак това не е знак за одобрение или системна предпазна мярка, каквато би могла да бъде намеса от JPMorgan или Berkshire Hathaway.

В края на миналата година BlockFi разполагаше с около десет милиарда долара в активи, които плащат лихви; 250 милиона, предоставени от Банкман-Фрайд, представляват малко над 2-процентен дял от това число. Въпреки коментарите на BlockFi пред Bloomberg News, че това е „голямо число“, което „подсилва“ нейния баланс, тя звучи повече като фирма, която добавя дълг, защото се нуждае от кеш. Компанията заяви, че след „положителен поток на кеш“ през май, е подложена на „нарастващ“ натиск.

И въпреки че приходите от един милиард долара на година на FTX имат огромна тежест в криптокредитирането, по отношение на кредитния риск тя не прилича на регулирана компания от Wall Street.

Седалището на FTX е в Бахамските острови, защото, както посочва вестник New York Times, 80% от приходите ѝ произтичат от инструмент за търговия, който остава нелегален в САЩ. Въпреки оборота си, тя е класирана на 22 място от Kaiko по показатели като контрол на риска, сигурност и качество на данните. А запомнящото се обяснение на Банкман-Фрайд за доходността през април прозвуча на Мат Ливайн като „схема на Понци“. Това ли е наистина новото лице на Wall Street?

Това не означава, че Банкман-Фрайд не е хитър инвеститор; той очевидно е успял да разработи успешни стратегии за търговия и да открие залози, които се изплащат, включително скъпото струващото решение да купи Solana за три долара на токен (цената се повишава над десетократно оттогава насам).

Но сравняването на FTX с JPMorgan или Уорън Бъфет, или дори с Федералния резерв – чието създаване беше подтикнато от пазарната паника от 1907 г. – е погрешно. Тук не е налице нищо, което да спре по-нататъшното падане на цената на биткойн, и нищо, което предполага, че FTX и други биха били имунизирани от последиците.