Никога повече! Инвеститорите са разочаровани и объркани след колапса в криптосвета

Мнозина се заричат да не залагат вече на криптовалути, други очакват спешни регулации

17:22 | 21 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

За Джеръми Фонг американският кредитор в света на криптовалутите Celsius е идеалното място да съхранява дигиталните си пари и да спечели известна сума от двуцифрените лихвени проценти, пише Reuters.

„Печелех вероятно по 100 долара на седмица“ от сайтове като Celsius, посочва 29-годишният Фонг. „Това покриваше ежедневните ми разходи“, обяснява той.

Сега, въпреки че криптовалутите имат около 25-процентен дял от портфейла на Фонг, те остават заключени в Celsius.

Базираната в Ню Джърси компания замрази тегленията за своите 1,7 милиона клиенти миналата седмица, позовавайки се на „екстремните“ условия на пазара, които предизвикаха разпродажби и изтриха стотици милиарди долари от общата капитализация на криптовалутите.

Оценката на криптовалутите, които Фонг притежава, се понижава с около 30%. „Това определено е много некомфортна позиция“, коментира той. „Инстинктивно исках да изтегля всичко“ от Celsius, споделя още Фонг.

Трусовете при Celsius следват колапса на два големи токена от миналата седмица, които удариха вече поставения под натиск криптопазар. Ускоряващата се инфлация и повишаващите се лихвени проценти карат инвеститорите да се изтеглят от акциите и други по-рискови активи.

Биткойн поевтиня до под 20 хиляди долара на 18 юни – достигайки цената си от декември 2020 г. За годината понижението на цената на криптовалутата е в размер на около 60%. Пазарът на дигитални валути се свива до около 900 милиона долара от рекордните три трилиона долара, които достигна през ноември.

Спадовете оставиха индивидуалните инвеститори по света губещи и объркани. Мнозина са гневни на Celsius. Други се заричат, че никога повече няма да инвестират в криптовалути. Трети, като Фонг, искат по-затегнат контрол над сектора.

Сузана Стрийтър, анализатор в Hargreaves Lansdown, сравнява предизвикателствата с дотком балона – тъй като технологиите и евтиният капитал правят лесен достъпа на индивидуалните инвеститори до криптосвета.

„Имаме комбинация от смартфони, приложения за търговия, евтини пари и високоспекулативни активи. Затова наблюдаваме огромни възходи и спадове“.

„Крачейки в тъмното в 2 през нощта“

Кредитори от криптосвета като Celsius предлагат по-високи лихви на инвеститорите – по голяма част от които са индивидуални, искащи да депозират активите си. Подобни кредитори, повечето извън обект на регулации, след това инвестират депозитите на криптопазара.

Предизвикателствата на Celsius изглежда са свързани с нейните инвестиции. След спадовете на по-широкия криптопазар се оказа невъзможно за компанията да посрещне исканията на клиентите си.

Замразяването на операциите, към което премина Celsius, е подобно на решение на малка банка да затвори врати. Традиционните банки обаче, които са под контрола на регулаторите, имат известна форма на защита за депозитите.

Сред засегнатите от решението на Celsius е 38-годишната Алиша Гий от Пенсилвания.

Тя инвестира „всичко до последно“ от заплатите си в крипто от 2018 г., като сумата вече е петцифрена. Гий има депозит в Celsius в размер на 30 хиляди долара – част от общите ѝ притежания в криптовалути, като от лихви печели между 40 и 100 долара на седмица, които се надява да ѝ помогнат с изплащането на ипотечен кредит.

Преди около седмица Гий получава имейл от Celsius, с който компанията я информира, че не може да прави тегления. „Просто крачех в тъмното в 2 часа през нощта, просто напред-назад“, посочва тя.

„Вярвах на компанията. Усещането да изгубиш 30 хиляди долара не е добро, особено когато щях да ги използвам за ипотеката си“.

Гий отбелязва, че би продължила да използва Celsius и би останала „лоялна“ на компанията, тъй като не е имала проблеми преди.

Главният изпълнителен директор на Celsius Алекс Машински публикува в Twitter на 15 юни, че дружеството „работи непрестанно“, но предостави малко насоки как или кога възможността за тегления ще бъде възстановена. Celsius заяви в понеделник, че цели „да стабилизира ликвидността и операциите“ си.

Различия

За някои ентусиазмът към криптосвета е незасегнат.

„Виждал съм няколко цикъла на мечи пазари до сега, така че избягвам остри реакции“, коментира 23-годишният Сумнеш Салодкар в Мумбай, чийто притежания в криптовалути поевтиняват, но все още са на положителна територия.

За други предупрежденията на регулаторите по света относно рисковете от инвестиране в криптовалути се превръщат в реалност.

21-годишният Халил Ибрахим Гьочер от Анкара, посочва, че инвестициите на баща му в криптовалути поевтиняват от пет хиляди долара до 600 долара, откакто той го е насочил към криптосвета.

„Знанието може да ви отведе само донякъде в криптосвета. Късметът е това, което има значение“.

Друг инвеститор – 32-годишен IT служител в Мумбай, посочва, че е вложил три четвърти от спестяванията си – няколкостотин долара, в криптовалути. Тяхната стойност се понижава с около 70-80%.

„Това ще бъде последната ми инвестиция в криптовалути“, коментира трейдърът, пожелал да запази анонимност.

Регулаторите в страните по света се опитват да намерят начин за изграждането на среда, която да предпазва инвеститорите и да потуши рисковете от за по-широката финансова стабилност.

Трусовете на криптопазара подчертават „спешната необходимост“ от правила, заяви представител на финансовото министерство на САЩ миналата седмица.

Фонг, британският инвеститор, който е загубил достъпа до криптоактивите си в Celsius, иска нещата да се променят.

„Малко регулация ще е добре. Но аз смятам, че е въпрос на баланс“, коментира той. „Ако не искате твърде много регулации, това е, което получавате“, допълва той.