Kрипто кредиторът Celsius замразява тегленията, докато пазарите се сриват

Крипто пазарите бяха подложени на натиск заедно с акциите и други активи на финансовите пазари на фона на покачващите се лихвени проценти и инфлация

14:04 | 13 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една от основните американски компании за кредитиране в криптовалути Celsius Network замрази в понеделник тегленията поради "екстремни пазарни условия", в последния знак за натиск върху сектора от падащите крипто пазари.

Celsius Network, важен играч в крипто кредитирането, предлага лихвоносни продукти на клиенти, които депозират своите криптовалути в компанията, и отпуска криптовалути, за да получи възвръщаемост.

Компанията събра 750 милиона долара финансиране в края на ноември от инвеститори, включително втория по големина пенсионен фонд в Канада. Тогава компанията беше оценена на 3,25 милиарда долара.

В публикация в блог компанията заяви, че е замразила тегленията, както и преводи между сметки, „за да стабилизира ликвидността и операциите, докато предприемаме стъпки за запазване и защита на активите“.

„Ние предприемаме това действие днес, за да поставим Celsius в по-добра позиция да спазва с времето задълженията си за изтегляне."

Ходът на Celsius поставя в центъра на вниманието устойчивостта на фирмите за крипто кредитиране след период на главоломен растеж миналата година, подхранван от ниските лихвени проценти и процъфтяващите крипто пазари.

„Новините за Celsius наляха масло в огъня, добавяйки към несигурността на пазара“, каза Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративно развитие и международни в крипто платформата Luno, пред bloomberg. „Има голям натиск върху цените, докато навлизаме в седмицата на решението на Фед, съчетано с притеснения относно протоколите, предлагащи продукти с висок доход."

Покачването на интереса към крипто кредитирането доведе до притеснения от страна на регулаторните органи, особено в Съединените щати, които се тревожат за защитата на инвеститорите и системните рискове. 

Пазари под натиск

Крипто пазарите бяха подложени на натиск заедно с акциите и други активи на финансовите пазари на фона на покачващите се лихвени проценти и нарастващата инфлация. Сривът през май на така наречения стейблкойн terraUSD и неговия сестрински токен luna също разтърси крипто индустрията. 

Най-голямата криптовалута биткойн падна допълнително след съобщението на Celsius, падайки с повече от 7,8% до $24 502, най-ниското ниво от декември 2020 г.

Ether, вторият по големина токен, падна с цели 12% до $1,245, най-ниското си ниво от март 2021 г.

Основните инвеститори и фирми за рисков капитал заложиха сериозно миналата година на сектора за крипто кредитиране.

Към 17 май Celsius Network има активи от 11,8 милиарда долара, съобщи уебсайтът й, което е намаление с повече от половината спрямо октомври и е обработила заеми на обща стойност 8,2 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор Алекс Машински беше цитиран през октомври миналата година, че Celsius има повече от 25 милиарда долара активи.

Машински не е коментирал ситуацията.

В туит в понеделник конкурентният крипто кредитор Nexo каза, че е предложил неуточнена помощ на Celsius, но е получил отказ. В съобщението се казва, че компанията "събира оферта" за всякакви активи.

Сайтът на компанията в понеделник предлагаше лихвени проценти до 18,6%.

„Потъването на токена на Celsius изглежда е реализация на риска от заразяване на UST/LUNA в подобни финансови инструменти“, каза Бурак Тамак, старши анализатор за регулаторни въпроси и верига в CryptoQuant.