Последиците от Celsius според Blockchain Capital, част 1

Кинжал Шах, партньор, Blockchain Capital

18:00 | 14 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Колко е тревожна за вас ситуацията с Celsius?

Ситуацията около Celsius е особено краен пример заради конфликта на фактори, които доведоха до този момент. Определено имаше някои гласове на пазара, които от седмици повтаряха, че може да стане така, особено при фондовете, които се подозира, че използват Celsius за различни DeFi протоколи.

Докато е особено тревожно, не е напълно неочаквано и определено е риск, който мнозина на пазара очакваха.

Но има нещо голямо на пазара, защото биткойн стигна 23000 долара все пак, което е ново 18-месечно дъно. Дъното близо ли е?

Винаги е трудно да се види дъното. Според мен сме близо. Трудно е да се каже кое точно стана причина за тази ситуация. Дали самите Celsuis или по-общите маркоикономически условия, които предизвикват големите разпродажби от последните няколко седмици. Мисля, че като цяло това е много рисков клас активи и при събитията по света е определено предизвикателство за новите инвеститори.

Като гледаме Celsius и етера например, както и разделянето между етера и стейт етера, това са може би най-големите последици. Има ли заразяване в системата при положение, че толкова много от тези компании са взаимосвързани? Доколко очаквате някаква заразяване или още по-голямо заразяване?

Определено смятам, че ситуацията се развива пред очите ни. Очаквам нещата около етера да продължат да се развиват в следващите седмици и вероятно ще се отразят като цяло на De-Fi протоколите.

Защото много пулове на ликвидност се въздържат. Вероятно ще има още малко последици.

Доколкото става дума за последици, ще доведе ли до по-голям отлив от De-Fi сегмента като цяло? Особено понеже след тези спадове, след начина, по който са засегнати някои инвеститори на дребно, може да привлече повече внимание от регулаторите.

Да, така е. Регулаторните тревоги растат. De-Fi привлякоха от известно време вниманието на регулаторите. Това може да ускори нещата, но в дългосрочен план De-Fi се опитва да развива иновациите и много регулатори са наясно и реагират така, че те да продължават.