За Рияд неуспехът на "Хизбула" на изборите е рядка добра новина от Ливан

Регионалният съперник Иран от години има голямо влияние в страната, особено след многото саудитски неуспехи

17:58 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За Саудитска Арабия загубите за съюзниците на Иран на общите избори в Ливан бележат рядка добра новина от страна, където Техеран отдавна е във възход, и може да играе в полза на Рияд в регионална борба за влияние, пише "Ройтерс".

Загубата на парламентарно мнозинство, спечелено от "Хизбула" и нейните съюзници през 2018 г., е обрат за тежко въоръжената групировка, доминираща сила в Ливан от години с непоколебима подкрепа от ръководения от шиитите Иран и може да даде на Саудитска Арабия, водена от сунитски мюсюлмани, нови възможности за възстановяване на влиянието си в Бейрут.

Саудитска Арабия до голяма степен си изми ръцете от Ливан, след като похарчи милиарди, за да си осигури влияние, само за да види как ролята на "Хизбула" расте и Иран разширява регионалната си мощ чрез други проксита, по-близки до дома, включително в Йемен и Ирак.

На фона на признаците за подновен интерес на Саудитска Арабия към Ливан, анализаторите смятат, че Рияд ще маневрира предпазливо, вместо да се гмурне обратно в страна, където шиитската ислямистка "Хизбула", основана от Революционната гвардия на Иран, остава най-мощната фракция в Ливан, с оръжия, които превъзхождат националната армия. 

Със своя съюзник "Амал" "Хизбула" задържа всички шиитски места в парламента. Но някои от най-старите й съюзници, включително друзи и християнски политици, загубиха техните. Резултатът бележи удар за "Хизбула", която обяви резултата от 2018 г. за "политическа и морална победа".

Въпреки че формира малцинство в новия парламент, основният опонент на "Хизбула" в Ливан - християнската партия "Ливански сили", подкрепена от Саудитска Арабия - спечели места. Мюсюлманите-сунити, които имат подобни възгледи за "Хизбула", също спечелиха места. 

Посланикът на Саудитска Арабия в Ливан Уалид Бухари каза, че резултатите показват, че "логиката на държавата" винаги ще побеждава "срещу държава, нарушаваща политическия живот и стабилност", като визираше "Хизбула".

Тъй като парламентът е фрагментиран, резултатът затруднява "Хизбула" и нейните съюзници да прокарват своя законодателен дневен ред, който включва избор на заместник на президента Мишел Аун, християнин, съюзник на "Хизбула", по-късно тази година.

От саудитска гледна точка изборите подобриха ситуацията в Ливан, но не решиха въпроса за господството на "Хизбула", каза Абдулазиз Сагер, председател на базирания в Рияд Изследователски център на Персийския залив.

"Саудитска Арабия ще бъде предпазлива и няма да скочи толкова бързо обратно. Те са се опарвали и преди", каза той пред "Ройтерс".

Влиянието на "Хизбула" в Ливан осигури опора на съседна Сирия, друг съюзник на Иран, и е източник на безпокойство за Израел, с който той води няколко войни.

За Ливан всяко повторно ангажиране на арабските държави от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, би било от особено значение, тъй като страната е затънала в разрушителен икономически колапс, който бележи най-дестабилизиращата й криза след гражданската война от 1975-90 г. 

Приоритет на Иран

Моханад Хаге Али от центъра "Карнеги" за Близкия изток каза, че една четвърт или повече от новия парламент е силно анти-"Хизбула" и е съюзник на Рияд. „Голямото малцинство в един висящ парламент определено ще окаже влияние“, каза той.

„Това дава на Саудитска Арабия възможности. Техните съюзници са в по-силна позиция, отколкото бяха през 2018 г.“

Ливан стана фронтова линия в борбата между Саудитска Арабия и Иран след убийството на Рафик ал Харири през 2005 г., сунитски политик, който символизираше саудитското влияние. Подкрепен от ООН съд през 2020 г. осъди член на "Хизбула" за заговор за убийството на Харири. "Хизбула" отрича каквато и да е роля.

След убийството Рияд подкрепи сина на Харири, Саад, и неговите съюзници в противопоставянето на Сирия и "Хизбула", което доведе до въоръжен конфликт през 2008 г., когато "Хизбула" превзе Бейрут.

Рияд постепенно се отказа от Харири, докато той правеше компромиси с "Хизбула" и нейните съюзници, като го задържа за кратко в Саудитска Арабия през 2017 г. и след това прекъсна връзките. Саудитска Арабия и "Харири" отрекоха задържането, въпреки че бе широко отразено в медиите.

С края на Харири, "Ливанските сили" се очертават като близък съюзник на Саудитска Арабия. Техните изборни успехи оспорват статута на основния християнски съюзник на "Хизбула", "Свободното патриотично движение" на Аун, като най-голямата християнска фракция.

Харири обяви през януари, че се оттегля от политиката, след което сунитските места бяха разделени между съюзници и противници на "Хизбула", включително видни ястреби против "Хизбула".

Иран заяви, че уважава резултата от изборите в Ливан.

Ирански служител каза пред "Ройтерс", че голямото влияние на "Хизбула" в Ливан означава, че съюзниците на Иран няма да загубят силата си.

„Прекалено незряло е да се каже, че заради този вот силна и влиятелна групировка като "Хизбула" ще бъде отслабена в Ливан или позицията на Иран ще бъде отслабена в Близкия изток“, каза служителят.

Ехото на Ирак

Резултатът предизвика сравнения с Ирак, където избори, проведени през октомври на фона на обществения гняв от бедността и корупцията, показаха лоши резултати за подкрепяните от Иран фракции.

Оттогава Ирак е затънал в политическа парализа, резултат, който според много анализатори сега се очаква за Ливан - чиято сектантска система отразява тази на Ирак - но който ливанците не могат да си позволят с нарастването на трудностите.

Санам Вакил, анализатор от британския мозъчен тръст Chatham House, не вярва, че Иран ще бъде изненадан от резултата.

„За Техеран обаче, особено след предизвикателен резултат от изборите в Ирак, по-големият проблем е как да поддържа и гарантира изборните резултати“, които защитават интересите му, каза тя.

Това се случва в момент, когато Саудитска Арабия и Иран водят преки преговори в опит да овладеят напрежението с пет кръга от дискусии, домакин на които досега е Ирак.

Саудитският колумнист Тарик Ал-Хомайед, пише във вестник Asharq Al Awsat, че приветства резултатите от изборите в Ливан и Ирак, но добави, че "пътят е дълъг".

Все пак Ливан изглежда не е основен приоритет на Саудитска Арабия в сравнение с изминалите години, каза Набил Бумонсеф, заместник-главен редактор на вестник Annahar.

„Без съмнение ние сме приоритет за Иран“.