В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Безнаказаността на политическия елит в Ливан създава предпоставки за мащабен конфликт

Цветан Кръстев, анализатор в EmergingMarketWatch, в ефира на предаването “В развитие”, 21.10.2021

16:38 | 21 октомври 2021
Обновен: 20:23 | 21 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Последните сцени, на които станахме свидетели в столицата на Ливан Бейрут показват, че има огромен риск държавата да се върне към онези тежки времена от периода 1975 до 1990 година. Тогава страната беше раздирана от много тежка гражданска война. Това заяви Цветан Кръстев, анализатор в EmergingMarketWatch, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“Самите сблъсъци се случиха по време на протести, които бяха организирани от шиитската партия “Хизбула”, както и движението “Амал”. Протестът беше с искане за премахването на съдия Тарик Битар, който води разследването за взрива в Бейрут от миналата година на пристанището.”

 Конфликтът е възникнал, когато протестното шествие преминава през граничен район в Бейрут, който разделя два квартала. Единият е населен с шиитски мюсюлмани, а другия с християни. По време на сблъсъка е имало и стрелба, а дори се говори, че на покривите е имало снайперисти, които са стреляли по протестиращите. 

“В случая “Хизбула” обвинява втората по големи християнска партия в Ливан “Ливански сили”, че е разположила стрелци по покривите на сградите. Християнската партия отрича тези обвинения и от своя страна твърди, че насилието е избухнало след провокация от страна на членове на “Хизбула”.

Цветан Кръстев заяви, че най-големият проблем идва от това, че в момента Ливан е в позицията си от предишната гражданска война. Той обясни, че в продължение на часове е имало стрелба и градът в рамките на отрицателно време се е превърнал във военна зона. Правителството е изпратило армията, както и танкове. Към момента има 7 загинали и 30 ранени, но състоянието на пострадалите е тежко и се очаква броят на жертвите да се увеличи. 

“Вътрешнополитическото влияние на “Хизбула" расте в Ливан. Партията успя да осигури доставки на гориво от Иран, но без разрешението на правителството. По тази начин се заобикалят американските санкции срещу продажбата на петрол от Иран.”

Шиитската партия се опитва да се възползва от времената на енергийна криза и да спечели дивиденти за себе си. Въпреки това доверието в “Хизбула” не расте, а напротив. Населението се притеснява от липсата на контрол върху организацията. Това е и една от причините ситуацията в Ливан да е такава, каквато я виждаме. Гражданите там смятат, че политиците в държавата безнаказано се изплъзват от правосъдието и никой не може да направи нищо по въпроса.

Целият разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук