„Хизбула“ организира доставки на иранско гориво за Ливан

Саад ал Харири, бивш премиер, заяви, че се рискува да бъдат наложени санкции на страната

16:13 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пратка иранско гориво, организирана за Ливан от „Хизбула“, ще отплава в четвъртък, заяви шиитската група, предупреждавайки своите врагове от САЩ и Израел срещу всякакви действия за спиране на пратката, която според нея има за цел да облекчи острата криза с горивата в страната.

Противниците на "Хизбула" в Ливан предупредиха за тежки последици от този ход, като сунитският политик Саад ал Харири, бивш премиер, заяви, че се рискува да бъдат наложени санкции на страната, чиято икономика е в криза от близо две години, предаде „Ройтерс“.

Нямаше незабавен коментар от ливанското правителство.

Лидерът на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала каза, че ще последват допълнителни пратки, за да се помогне на хората в Ливан.

"Казвам на американците и израелците, че корабът, който ще отплава в рамките на часове от Иран, е ливанска територия", каза Насрала, добавяйки, че всяко действие за спирането му ще бъде посрещнато с незабавен отговор.

"Не искаме да влизаме ... в проблем с никого. Искаме да помогнем на хората си", каза той.

Доставката на иранско гориво ще отбележи нова фаза във финансовата криза, с която ливанската държава и нейните управляващи фракции, включително „Хизбула“, не успяха да се справят, докато условията в страната се влошават, а недостигът предизвиква смъртоносно насилие.

Насрала не каза как ще се финансира пратката.

През юни той каза, че Иран е готов да приеме плащане в ливанска валута, която е загубила повече от 90% от стойността си за две години.

Американските санкции срещу Иран, възстановени през 2018 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка с Техеран през 2015 г., имаха за цел да намалят продажбите на петрол до нула.

„Хизбула“, основана от Иранската революционна гвардия през 1982 г., е обявена от САЩ за терористична организация и също е обект на санкциите на САЩ.


Критична точка


Най-тежката икономическа криза в Ливан след Гражданската война от 1975-90 г. достигна критична точка, като болниците, пекарните и други основни услуги бяха принудени да затворят или да намалят дейността си поради спиране на електрозахранването и остър недостиг на бензин.

Насрала не каза кога и къде ще пристигне пратката. Една от възможностите е в съседна Сирия, където групата подготвя капацитет за съхранение на гориво като част от плановете за реакция на кризата.

„Ако Бог даде, този кораб и други ще пристигнат безопасно“, каза Насрала в телевизионно обръщение за празника Ашура, когато шиитите отбелязват смъртта в битка на внука на пророка Мохамед Имам Хюсеин през 680 г.

В изявление Харири критикува Насрала за обявяването на корабите за ливанска територия и отхвърли Ливан да бъде третиран като иранска провинция. Харири допусна, че страната може да понесе съдбата на строго санкционирана Венецуела.

Самир Геагеа, християнски политик и твърд противник на „Хизбула“, заяви, че след като узурпира правителствените органи по въпросите на сигурността и военните, сега организацията поема вземането на икономически решения в ущърб на ливанския народ.

„Хизбула“ на няколко пъти вече бе заявила, че работи за доставяне на гориво от Иран.

Западните донори последователно изискват от Ливан да извърши дълго отлагани икономически реформи, за да се справи с причините за срива - главно държавната корупция и безразборно харчене - с цел достъп до финансова помощ.

Моханад Хаге Али, сътрудник в Близкоизточния център на Карнеги, заяви, че всяко действие за спиране на пратката ще засили тезата на „Хизбула“, че Ливан е подложен на обсада на САЩ, докато Иран протяга ръка за помощ.