Харири отказа да прави кабинет и потопи Ливан по-дълбоко в кризата

Има малка надежда за правителство, което може да започне да оправя икономическата ситуация.

17:00 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Годишната инфлация в Ливан достигна рекордно високо ниво, а цените на храните се повишиха с около 400% през декември. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Годишната инфлация в Ливан достигна рекордно високо ниво, а цените на храните се повишиха с около 400% през декември. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Ливанският политик Саад ал Харири изостави усилията си да сформира ново правителство в четвъртък, заявявайки, че е ясно, че няма да може да постигне споразумение с президента Мишел Аун, изпращайки страната по-дълбоко в политическа криза, предаде "Ройтерс".

Ливан страда от икономическа депресия, която Световната банка определи като една от най-тежките в съвременната история. Валутата й е загубила повече от 90% от стойността си за по-малко от две години, което води до спирала на бедността и осакатяващ недостиг.

"Ясно е, че няма да можем да се съгласим с негово превъзходителство президента", каза Харири пред репортери, след като се срещна с Аун за едва 20 минути. "Ето защо се отказвам от формирането на правителството."

Без очевидна алтернатива за поста, който трябва да бъде зает от мюсюлманин-сунит в сектантската система на Ливан, има малка надежда за правителство, което може да започне да оправя икономическата ситуация.

Харири каза, че Аун е поискал фундаментални промени в състава на кабинета, който му е представил в сряда. Аун е съобщил на Харири, че няма да могат да се съгласят.

За моемнта няма коментар от президентството.

Харири беше определен да сформира новото правителство през октомври след оставката на премиера Хасан Диаб след експлозията на пристанището в Бейрут на 4 август. 

Диаб продължава да бъде служебен премиер.