Никой не управлява в Ливан, заяви шефът на централната банка

Ходът на централната банка да прекрати субсидиите за горива само ще засили кризата в страната

20:01 | 14 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителят на централната банка на Ливан заяви, че никой не управлява страната, докато защитаваше решението си да спре субсидиите за горива, които са източили валутните резерви, като заяви, че правителството може да реши проблема бързо, ако приеме необходимото законодателство.

В интервю, излъчено в събота, гуверньорът на банката Риад Саламе отрече обвиненията на правителството, че е действал сам, като обяви прекратяване на субсидиите в сряда, като заяви, че всички са знаели за решението.

Част от по-широкия финансов срив в Ливан, непрекъснато влошаващата се криза с горивата достигна повратна точка, като болниците, пекарните и много фирми намаляват дейността си или спират напълно заради липсата на гориво, пише "Ройтерс".

Имаше жертви по опашките за гориво, протестиращите блокираха пътища, а цистерни с гориво бяха отвлечени тази седмица.

Ходът на централната банка да прекрати субсидиите, което ще означава рязко увеличение на цените, е последният обрат във финансовата криза, която потопи ливанската лира с 90% за по-малко от две години и изтласка повече от половината население в бедност.

Саламе каза, че Ливан може да се възстанови, но не може да каже колко време ще отнеме. „Досега няма никой, който да управлява страната“, каза той пред Радио „Свободен Ливан“.

Раздорът между правителството и Саламе е емблематичен за неуспеха на ливанския елит да започне да се справя с кризата.

Централната банка ефективно субсидира горивата и друг жизненоважен внос, като предоставя долари по обменни курсове под реалната цена на ливанската лира - последно на 3900 лири за долар в сравнение с паралелните пазарни цени над 20 000 - изяждайки резерва, който според Саламе сега възлиза на 14 милиарда долара. 

За да продължи да предоставя такава подкрепа, централната банка заяви, че се нуждае от законодателство, което да позволява използването на задължителния резерв, част от депозитите, които трябва да бъдат запазени по закон.

"Ние казваме на всички: Искате да похарчите задължителния резерв, ние сме готови, дайте ни закона. Това ще отнеме пет минути", каза Саламе.

Правителството заяви, че цените на горивата не трябва да се променят, което довед до спорове вносителите на горива, които казват, че не могат да внасят по пазарни цени и да продават на субсидирани цени.

Централната банка и петролният орган казаха на вносителите да продават стоката си по субсидирания курс от 3 900 лири за долар, като даде приоритет на болниците и други основни функции.

"Унижение за ливанците"

Критиците на схемата за субсидиране казват, че тя насърчава контрабандата и запасяването, като продава стоки на част от реалната им цена.

Саламе каза, че банката е била задължена да финансира търговци, които не пускат продукта си на пазара, и че повече от 800-те милиона долара, изразходвани за внос на гориво през последния месец, е трябвало да издържат три месеца.

Въпреки безпрецедентната вълна от внос, Саламе отбеляза, че няма дизел, бензин или електричество. "Това е унижение на ливанците", каза той.

Ливанските политици не успяха да се споразумеят за ново правителство, откакто премиерът Хасан Диаб подаде оставка миналия август след експлозията в пристанището в Бейрут, но продължава да изпълнява ролята на служебен премиер.

Президентът Мишел Аун изрази оптимизъм за формирането на ново правителство скоро.

Саламе каза, че Ливан може да излезе от кризата си, ако има правителство, мислещо за реформи. Лирата беше "заложник на формирането на ново правителство и реформите", добави той.

Правителството заяви, че прекратяването на субсидиите трябва да изчака, докато бъдат пуснати предплатени парични карти за бедните. Парламентът ги одобри през юни, с финансиране от задължителния резерв, каза Саламе, но те все още не са реализирани.

"Къде са картите? Да предположим, че ще станат реалност в най-добрия случай след два или три месеца ... ще похарчим 3 милиарда долара, докато чакаме", каза Саламе.