Липсата на гориво в Ливан е на път да постави болниците на колене

Някои болници имат гориво, което стига да поддържат дихателните апарати само за следващите два дни

14:12 | 17 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Липсата на гориво в Ливан е на път да постави болниците на колене

На 15-и август в селището Тлеил в северната част на Ливан имаше експлозия на петролен танкер, която уби 33 човека и рани около 80 други. Ливанските болници на територията на цялата страна реагираха бързо и успяха да приемат ранените за лечение. Селището Телил, както и цялата провинция Акар, са част от един от най-бедните региони на Ливан. Проблемът, който възникна веднага след експлозията е, че болниците в тази област нямат поделения, които да третират изгаряния. Това доведе до нуждата ранените да бъдат транспортирани до медицински центрове, които са на два часа и повече път. 

Болницата "Гейтауи", разположена на няколко пресечки от пристанището на Бейрут, беше разрушена при ужасяваща експлозия в пристанището на 4 август 2020 г. Тя отново работи, но подобно на други болници в страната, се бори да намери лекарства и гориво и да запази персонала си. В свое изявление, ръководството на болницата заяви, че не може да приеме всички ранени, а спецификата на лекувани на тежки и дълбоки изгаряния изисква болничен престой от поне два месеца. Необходимо е голям ресурс от антибиотици, обезболяващи, да се сменят често превръзките, което пък значи, че има нужда от персонално внимание за всички пациенти с тежки изгаряния. На този етап подобно нещо е практически невъзможно. Освен липсата на медикаменти, в Ливан има нужда и от работна ръка в болниците.

Ливанските болници се борят за осигуряване на лекарства и задържане на персонала в продължение вече на почти две години, тъй като ливанската лира загуби повече от 90% от стойността си спрямо щатския долар. Експлозията в провинция Акар в неделя допълнително изтощи вече ограничените ресурси на здравния сектор, а възможностите на страната за лечение на пациенти с изгаряния паднаха драстично. Министерството на здравеопазването поиска помощ от други страни. Турция е транспортирала четирима ранени в Анкара за лечение, докато министерството също е провело разговори с кувейтските и йорданските власти за евакуация на пациентите и оказване на медицинска помощ.

Благотворителни организации и частни лица са дарили пари и доставки на болниците, но истината е, че медицинските центрове не може постоянно да разчитат на благотворителност и добра воля.

В Бейрут, поради недостиг на финансови средства, Държавната Университетска болница "Рафик Харири" се бори да намери достатъчно гориво, за да поддържа светлините и машините в експлоатация. Независимо от това, експлозията в Акар означава, че те трябва да ускорят плановете за отваряне на отделението за изгаряне с четири легла заедно с Международния комитет на Червения кръст.

Досега те са получили двама пациенти, единият от които е "с 80% изгаряния в критично състояние".

Директорът д-р Фирас Абиад заяви, че болницата е успяла да пусне само два от седемте си електрически генератора и е била принудена да изключи повечето климатици въпреки изтощителната лятна топлина.

Поради икономическата криза в Ливан повечето домакинства трябва на дневна база да изтърпяват спиране на тока от по 3 часа. Сега токът вече идва само няколко часа на ден, ако изобщо бъде пуснат.  Някои от болниците на територията на Ливан имат ток по приблизително 4 часа на ден, като това допълнително създава перипетии за лечението на пациенти. Ливан се бори и с остър недостиг на гориво вече в продължение на месеци, както за превозни средства, така и за захранване на електрически генератори. 

Миналата седмица Централната банка обяви, че ще спре да харчи около 3 млрд за горивни субсидии. Това решение предизвика масова истерия и притеснения за бъдещето на икономиката на държавата.

Субсидиите позволиха на вносителите и дистрибуторите да продават горива на официално обвързан курс от 1500 ливански лири за щатски долар, но тъй като лирата сериозно падна, обвързаният курс беше заменен от неофициален курс на по-широк пазар. Икономистите и анализаторите казват, че запазването на субсидиите в крайна сметка стимулира контрабандата, особено в Сирия, за продажба с печалба.

Министерството на енергетиката все още не е публикувало нова ценова листа за дизелово гориво и други горива след решението на Централната банка. Недостигът на гориво принуди мнозина в цялата страна да плащат значително по-високи цени на черния пазар за гориво, ако могат да го намерят.

В събота Медицински център на Американски университет в Бейрут (AUBMC), една от водещите болници в страната, публикува сърцераздирателно изявление, в което се казва, че тя е останало с гориво за по-малко от два дни, в резултат на което животите на около 150 пациенти с респираторни апарати са поставени в сериозен риск. Подобно изявление направи Бейрутската обща болница - Макасед.

Докато Американският медицински център успя все пак да намери гориво за една седмица, д-р Уалид Ел Хаут, хирург, каза, че се страхува за пациентите в болницата.

"Няма решения за нашите проблеми, само доза морфин, която ще ни помогне да прехвърлим болката за утре", казва Ел Хаут в интервю за "Ал Джазира". "Ние сме в режим на паника: нямаме лекарства, консумативи и скоро електричество, за да лекуваме успешно нашите пациенти и да изпълним нашата мисия".

Сюлейман Гарун, който оглавява Синдиката на болниците в Ливан, се обърна към ливанското правителство за подкрепа.

"Аз разговарям както с министерството на здравеопазването, така и с министерството на енергетиката, и те се съгласиха с вносителите на гориво за приоритет на разпределението на гориво за болниците, но досега само някои болници са получили гориво и то в много малки количества."

В момента ситуацията в Ливан е такава, че на медицинските центрове има се налага да планират ден за ден и дори час за час. За съжаление, можем да кажем, че на този етап кризата там се задълбочава, а решението за справянето с нея все още не е намерено.