Биткойн за пореден път не успява да защити статута си на дигитално злато

Криптовалутата поевтинява с 50% в рамките на шест месеца, което подчертава недостатъците ѝ в трудни времена

15:00 | 12 май 2022
Обновен: 16:04 | 12 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Съоснователят на MicroStrategy Майкъл Сейлър - станал символ на високомерие по време на дотком балона, който оттогава насам е поддръжник на биткойн, описва криптовалутата така: рояк киберстършели, служещи на богинята на мъдростта, хранещи се с огъня на истината, експоненциално растящи дори по-умни, по-бързи и по-силни зад стената на криптираната енергия.

Този тон е достатъчен да запали множество инвеститори, насочвайки ги към крипто, когато времената са добри, ликвидността е в изобилие и лихвените нива са рекордно ниски, пише Лионел Лорън за Bloomberg. На фона на нарастващите цени на суровините, рисковете по веригите на доставка и войната, очертаващи възможна стагфлация, прозират обаче спекулативни оценки.

Растящите цени

Растящите цени на основни стоки и услуги обезценяват луксозните залози. Графика: Bloomberg 

Биткойн поевтинява с 50% в рамките на шест месеца, което подчертава недостатъците му в трудни времена. Цените на електроенергията се повишават, което ограничава дивидента от биткойн на фона на нарастващите лихвени нива, а междувременно криптовалутата е обект на засилен регулаторен контрол. Токените не успяват да се наложат като средство за плащания, както показва примера на Ел Салвадор - анонимността може би е оценявана от киберпрестъпниците, но хората днес предпочитат твърдия кеш.

Обещанието биткойн да послужи за хедж срещу инфлацията не се изпълнява на фона на нарастващите цени на електроенергията. Около 50-процентен дял от режийните разходи на компаниите за добив на биткойни са за енергия. Въпреки че стойността на биткойн все още е над двойно по-висока спрямо необходимата за тези фирми, те имат да плащат сметки и капиталови разходи за финансиране, което означава, че продават биткойни за долари.

Ангажираните в сферата също трябва да предвидят алтернативи на горещи точки като Тексас, където се очаква копаенето на биткойни да изисква повече енергия отколкото Хюстън например - четвъртият по население град в САЩ, до средата на 2023 г.

С нарастването на енергийните нужди се увеличава и нивото на търсене, което се изисква, за да се поддържа цената на биткойн. Уилям Куин, съавтор на  “Boom And Bust: A Global History of Financial Bubbles”, изчислява, че биткойн мрежата изгаря около 32,9 милиона долара на ден за енергийни разходи, базирано на февруарските данни. Вероятно нивото сега в по-високо. Това е доста голяма дупка, която новите играчи трябва да запълнят.

Волатилността при

Волатилността при биткойн намалява, но пониженията на цените все още са факт. Графика: Bloomberg 

И все пак всички поддръжници на криптовалутата по света няма да убедят потребителите да правят по-големи залози, ако собствените им задължения растат. В свят на растящи цени на основните стоки и услуги, където дори абонаментът за Netflix се превръща в лукс, е лесно да се разбере защо водените от риска индивидуални трейдъри на Coinbase или Robinhood изчезват от поглед.

Когато кешът е цар, биткойн изглежда по-скоро като хазарт с ливъридж, отколкото като дигитално злато. Дори MicroStrategy усеща горещината, тъй като цената на биткойн се доближава до средната покупна за компанията в размер на близо 31 хиляди долара.

Какво ще се случи след това? Поддръжниците на крипто признават, че предстоят още спадове в краткосрочен план, но обещават да последват велики неща за онези, които продължат да държат токени. Феновете сравняват настоящата ситуация в криптосвета с първите дни на интернет.

Със сигурност е вярно, че независимо дали се касае за управителите на хедж фондове, които обичат да търгуват с волатилни токени, или за развиващите се пазари със слабо управление при приемането на крипто токените са част от спекулативните активи за обществото. 50-процентен спад на цената до около 30 хиляди долара е просто поредната рана за дългосрочните почитатели на биткойн, имайки се предвид, че криптовалутата премина през няколко цикъла на бумове и сривове след представянето на "Бялата книга" през 2008 г.

Обвързаните с

Обвързаните с долара стейбълкойни са под натиск. Графика: Bloomberg 

Приемането на криптовалутите обаче изисква оценка, за да се определи дали биткойн е уязвим на трусове от конкурентите си в обществения и частния сектор. Предполага се също, че неравномерното и нестабилно разпространение на биткойни в Ел Салвадор - първата страна, която го прие като законно платежно средство, ще се превърне в предупреждение за много други нации, които искат да последват примера.

Това, което наистина трябва да тревожи феновете, е натискът за продажби, който удря стейбълкойните, включително тетер и тера, които се управляват от алгоритми или чрез валутни резерви, за да избегнат големи движения в цените. Ако дори те бъдат разпродадени за кеш, това ще значи по-малко гориво за по-широкия криптопазар.

Може би един ден „огънят на истината“ ще докаже, че такива поддръжниците на биткойн са прави. За момента обаче криптовалутата изглежда като отличен начин за изгаряне на покупателна способност, докато се вреди и на планетата.