Новата реалност слага край на манията по Robinhood

Търгуването на фондовата борса се превърна в хоби за мнозина в условията на коронавирусната пандемия

11:20 | 30 април 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Настъпва краят на една ера за Robinhood и може би за финансовите пазари като цяло. Платформата за търговия с акции без комисионна от Силициевата долина съкращава 9-процентен дял от работната си сила в размер на 3800 души по-малко от година след бурното си първично публично предлагане - ход, който може да дръпне завесата на ерата на изключителния пазарен оптимизъм, примамил цяло едно поколение с идеята, че търгуването на борсата е лесно и развлекателно, пише Джонатан Левин за Bloomberg.

Robinhood се превърна в най-предпочитаното приложение от начинаещите трейдъри в рамките на най-спекулативния период от дотком балона насам, когато безпочвените движения при акциите изведнъж се превърнаха в рутина. През януари цените на акциите на изпитващата затруднения по отнова време GameStop се изстреляха след само няколко съобщения. През май колежани забогатяха (и малко след това изгубиха печалбите си) от доджкойн - криптовалута, създадена на шега, използваща за лого куче от породата шиба ину. Междувременно пазарната капитализация от един трилион долара стана все по-често срещана сред технологичните компании, а борсово търгуваният фонд Ark Innovation на Кати Ууд - пълен със спекулативни залози, генерира възвръщаемост от около 350% за 11 месеца.

Robinhood не създаде манията, но стана нейна емблема. Приложението на компанията превърна търговията с ценни книжа във видеоигра и не успя да покаже напълно потенциалните рискове в посока надолу. В началото приложението дори пускаше анимирани изображения на конфети, за да отпразнува първите сделки - опция, която компанията премахна на фона на засилен контрол преди първичното ѝ публично предлагане през юли 2021 г.

Разбира се, търговията с акции се оказа хоби в условията на пандемия за много хора - нещо като епидемия от аматьори на фона на първите ограничителни мерки, които бяха въведени в САЩ, показват данни от търсенията в Google.

Търсения в

Търсения в Google показват, че акциите са се превърнали в хоби за мнозина. Графика: Bloomberg

Търгуването беше нещо, което хората започнаха да правят от отегчение и в търсене на забавление, но сега светът отново е отворен до голяма степен и интересен, а генерирането на положителна възвръщаемост изисква работа. Тъй като Федералният резерв се движи към повишаване на лихвените проценти и рискува да насочи икономиката към рецесия, инвеститорите вече трябва да разглеждат тримесечните резултати и са принудени да избират компании с реални парични потоци. Всъщност единствените акции, които поскъпват сега, са на петролни компании и дружества, ориентирани към основни потребителски стоки или в областта на отбраната.

Пандемията също така беше белязана от паричен поток към икономиката, който трябваше да намери своето място. Централните банки печатаха пари, а програмите за стимулиране повишиха личните спестявания на хората в момент, в които те бяха ограничени при избора накъде да насочат средствата си - на много места имаше забрани за посещения на ресторанти, концерти или курорти. Дебютът на Robinhood съвпадна с много високи нива на ликвидност, но оттогава насам почти изцяло посоката е надолу. Цените на акциите на компанията се понижават със 75% след IPO-то ѝ.

Манията по

Манията по фондовите борси миналата година съвпадна с много високите нива на ликвидност. Графика: Bloomberg 

Спадът в цените на акциите на Robinhood може да е част от здравословното прочистване, което също така да включи понижение на оценките на технологичните компании до по-нормални нива. Но излишъците от ерата на пандемията все още са налице, така че икономиката вероятно ще има нужда от доста по-голямо прочистване.

Robinhood, разбира се, доведе до истинска трайна промяна. Компанията направи стандарт онлайн търговията без комисионни и останалите дружества бяха принудени да последват примера ѝ. Тя също така въведе милиони хора на финансовите пазари и мнозина от тях вероятно ще се задържат за дълго. Но начинът, по който изглеждаше Robinhood през 2020-2021 г. официално си отиде, както и много от това, което компанията представляваше.