Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фалстарт при IPO-то за Robinhood води до притеснения за фундамента на компанията

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", “Бизнес старт”, 30.07.2021

11:55 | 30 юли 2021
Обновен: 12:25 | 30 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Компанията Robinhood продаде 55 млн. акции на обща стойност от 2.98 млрд. долара. В първия си ден като публична компания акциите на Robinhood спаднаха с 8.4% от цената на първичното публично предлагане и всичко това при положение, че цената на IPO бе най-ниската от обявения диапазон между 38 и 42 долара. Компанията на Влад Тенев затвори борсовия си дебют на 34.80 долара за акция. Тази висока волатилност не е нещо неочаквано. От Robinhood отделиха до 35% от акциите си за ритейл инвеститорите, това са малките инвеститори, които нямат достъп до първичното публично предлагане. Това заяви Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток" в ефира на “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Интересът към компанията не беше прекалено висок поради ред причини. Компанията имаше доста проблеми поради ограниченото клиентско обслужване, бизнес модела им и отношенията с регулаторните органи” 

Фактор за ниския интерес беше и спирането от страна на Robinhood на мийм акциите (meme stocks) на GameStop и AMC Entertainment. Още една причина за спадовете са инвеститорите, които дадоха 3.5 млрд. долара спешно финансиране на компанията чрез конвертируем дълг. Това отново бе обвързано с проблемите около GameStop и AMC, когато Robinhood се нуждаеше от сериозна ликвидност. Тези инвеститори, които са участвали във събирането на спешното финансиране, са получили акциите за компанията с 30% отстъпка, което е 33.70 долара за акция. Възможно е част от тези инвеститори да са продали акциите си след началото на търговията, което още повече е допринесло за спада, на който станахме свидетели. Ивайло Чаушев е на мнение, че институционалните инвеститори и ритейл инвеститорите никак не са доволни от правото на глас, което акциите дават. С преференциални акции Влад Тенев и неговият съдружник притежават 65% от правата на глас в компанията само с 20% от всички акции.  

“Емоциите и настроенията към Robinhood са негативни, заради спиране на търговията с мийм акциите на AMC и GameStop. Освен това поради спада, породен от ковид кризата, платформата на Robinhood спря да работи за ден, което изобщо не се хареса на клиентите.”

Robinhood беше ударен и от проверки от регулаторните органи, които се случиха в навечерието на първичното публично предлагане. Един от проблемите на компанията е, че Влад Тенев и съдружникът му не са регистрирани във ФИНРА като директори на компанията. Друг повод за регулаторна проверка е, че служители на Robinhood са търгували акции на GameStop и AMC преди те да бъдат спрени. Тези разследвания могат да доведат до глоби, но проблемите се наслагват, защото това не са единствените сблъсъци на Robinhood с регулаторните органи, твърди Ивайло Чушев. През 2020 г. Американската комисия за сигурност и обмен наложи глоба на Robinhood в размер на 65 млн. долара. Тази година FINRA е наложила глоба от 70 млн. долара, което е най-голямато подобно наказане, налагано на брокер. Такъв тип антирекорди не създават добра репутация на компaния като Robinhood. 

“Такъв тип спадове от първия ден на публичното предлагане се случват. Те показват, че към момента настроенията на инвеститорите са негативни, но все още не могат да се направят изводи за цялостното бъдещо представяне на компанията.” 

Според Ивайло Чаушев фундаментът за дългосрочно развитие на Robinhood все още остава стабилен, но такъв тип спад на първичното публично предлагане води до съмнения. Компанията е генерирала над 520 млн. долара печалба за първата четвърт на 2021 г., което е ръст с 309% спрямо първата четвърт на 2020 г. От ревизирания конспект приходите за второто тримесечие да бъдат между 546 и 570 млн. долара. Това е над 100% покачване от същия период през миналата година. 

“Към момента, съдейки по фундамента, компанията би трябвало да излезе на печалба до края на тази година или началото на 2022 година.”

Ивайло Чаушев смята, че основното притеснение е дали Robinhood ще успеят да запазят досегашните си клиенти. Тяхната средна възраст е около 31 години и ако те бъдат съхранени, ще могат да донесат много пари на компанията. Robinhood смятат да въведат услугата за инвестиционен пенсионен акаунт, който не е данъчно обложен и съществува, за да може да генерира доходност за клиентите. Предизвикателство за компанията на Влад Тенев е, че неговите основни конкуренти също започват да предлагат търговия без комисионни, което води до това платформата да губи основното си предимство. 

Ивайло Чаушев посочва, че печалбите от публичното предлагане на Robinhood вероятно ще се използват за маркетинг и развиване на услугата. Натрупване на ликвиден капитал също ще е част от задачите им. Чушев посочва и че услугата за търгуване с криптовалута е било особено добър ход за компанията, защото криптовалутите правят около 17% от общата им търговия, което предотврати това цената на акциите на Robinhood да падне още повече при първичното публично предлагане. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.