Robinhood не успя да впечатли Уолстрийт в преговорите за прехвърляне на акциите

Темата за това колко бързо се обменят акциите привлече вниманието на Уолстрийт и Вашингтон след търговията с акции на GameStop

07:16 | 18 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Robinhood не успя да впечатли Уолстрийт в преговорите за прехвърляне на акциите

Усилията на Влад Тенев от Robinhood Markets Inc., насочени към принуждаване на брокерските и инвестиционните фирми да сключват сделки с акции в реално време, не убеждават Уолстрийт.

Мощни лобистки групи за брокерски компании и мениджъри на пари заявиха във вторник, че въпреки че те са съгласни с необходимостта от съкращаване на текущия двудневен прозорец за физическото прехвърляне на акциите на сметка на купувача, уреждане на сделки в същия ден, може да се окаже твърде крайна мярка.

Темата за това колко бързо се обменят акциите привлече вниманието на Уолстрийт и Вашингтон след търговията с акции на GameStop Corp.и други така наречени "meme акции" по-рано тази година. През февруари компанията на Тенев призова за преход към изчисления в реално време, тъй като компанията му се сблъсква с негативна реакция заради ограничаването на закупуване на по-голямо количество акции на GameStop, тъй като брокерската компания трябваше да подсигури допълнителен ресурс за покриване на риска.

Изискването за провеждане на сделки в същия ден може да "увеличи броя на прекъсвания в системата, което води до повишен риск", според писмото на търговските групи и DTCC, което бе оповестено във вторник. Намаляването на изчислителния цикъл до един ден обаче би било полезно и според тях индустрията се движи напред с планове да го направи. DTCC беше компанията, която поиска от Robinhood да постави повече залог по време на GameStop манията.

Комисията по ценните книжа и борсите може да предпише по-кратък цикъл, а законодателите обсъдиха изискването регулаторът да определи нови правила. От своя страна шефът на SEC Гари Генслер посочи, че би искал да види по-кратки договорки. "Вярвам, че намаляването на стандартния разплащателен цикъл може да намали разходите и рисковете на нашите пазари", - каза Генслер, говорейки по време на изслушване в Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите през май.

Групите не споменаха конкретно Robinhood в писмото си. Брокерската компания Robinhood е член на Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари