Напрежението по границите на Русия вече удря пазарите

Войските на границата с Украйна и вълненията в съседен Казахстан обезпокоиха инвеститорите, изпращайки рублата до най-слабото ниво от април

17:33 | 7 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Русия изпрати мироопазващи сили в Казахстан след молба на президента Токаев. Снимка: EPA
Русия изпрати мироопазващи сили в Казахстан след молба на президента Токаев. Снимка: EPA

Руските пазари бяха подложени на неочакван натиск, като инвеститорите са все по-загрижени от евентуална инвазия в Украйна и внезапното отприщване на вълнения в съседен Казахстан. Рублата отслабна до най-ниско ниво от повече от осем месеца спрямо долара тази седмица, като 1 долар се разменяше за 77 рубли, преди да се възстанови донякъде в петък.

Както местната валута, така и деноминираният в долари държавен дълг бяха силно разпродавани. Допълнителната доходност в сравнение с ДЦК на държавни облигации в щатски долари на Русия, дължими през 2023 г., се е удвоила от ноември, от около половин процентен пункт до пълен процентен пункт. MOEX, руският референтен борсов индекс, загуби 8% през последното тримесечие и се оттегли допълнително тази седмица.

Тези ходове са в противоречие с иначе силното икономическо положение на страната, високите цени на петрола и централната банка, която повиши лихвите няколко пъти, за да подкрепи валутата, пише Wall Street Journal. 

Геополитиката, а не икономиката, движи руските пазари, твърдят инвеститорите.

„Русия изглежда изключително евтина“, каза Пол Макнамара, мениджър на фондове за нововъзникващи пазари в GAM. "Проблемът е Украйна."

През последните месеци руски войски се струпаха на границата с Украйна, което подтикна международните опасения за поредната военна инвазия. САЩ и Европейският съюз вече имат въведени санкции срещу Русия, които вероятно ще бъдат разширени в отговор на всякакви военни действия, смятат анализатори. Сред възможностите, дискутирани във Вашингтон, са ограничаване на достъпа на Русия до банкови транзакции в щатски долари, които служат като жизнена сила за световната търговия, включително износа на петрол от Русия.

Масовите протести в Казахстан тази седмицам започнали заради по-високите цени на горивата, засилват притесненията на инвеститорите. Протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност и се опитаха да щурмуват правителствени сгради, а президентът Касим-Жомарт Токаев нареди на полицията и армията да стрелят без предупреждение. Воден от Русия междуправителствен военен алианс изпрати войски в Казахстан, биейки тревога за инвеститорите, които се притесняват, че Русия може да използва вълненията като извинение за увеличаване на присъствието и влиянието си в друга съседна страна.

„Пазарите винаги са нащрек за по-голямо руско геополитическо участие в региона - това е нещо, което инвеститорите, изложени на Русия, винаги имат в съзнанието си“, каза Саймън Киджано-Евънс, главен икономист в Gemcorp. „Възможно е да има известно преливане и допълнителен натиск върху рублата.“

Русия отдавна е труден пазар за инвеститорите. Дългова криза в края на 90-те години изгори поколение спекуланти, които влязоха в страната в края на комунизма. Сривът на цените на петрола през 2014 г. и нахлуването на президента Владимир Путин в Крим удариха валутата. Спонсорираната от Русия намеса в изборите на Запад доведе до нови кръгове от икономически санкции.

Но безстрашните инвеститори бяха възнаградени с високи лихвени проценти и понякога относително стабилна валута при дългогодишния шеф на централната банка Елвира Набиулина.

Последните събития идват в момент, когато руската икономика е най-силна от години. Приливът на приходи от петрол и газ помогна излишъкът по текущата сметка на страната да се увеличи 3,5 пъти през 2021 г. до ноември до 111,4 милиарда долара в сравнение със същия период на предходната година. Валутните резерви нараснаха с 40,8 милиарда долара миналата година.

Брент, глобалният еталон за цените на суровия петрол, се движи при около 80 долара за барел, много над рентабилната цена за Русия от около 40 долара за барел. Цените на природния газ в Европа се повишиха с над 235% през 2021 г. Ралито продължи и през новата година, като се увеличи с повече от една трета през януари поради студеното зимно време.

Руските компании въпреки това не са получили голям тласък. Акциите на „Газпром,“ най-голямата руска енергийна компания, поскъпнаха с 1% от началото на годината. Акциите на Royal Dutch Shell се покачиха с близо 6%, BP добави 9%, а Exxon Mobil е близо до 12%.

„Имаше някаква дислокация между енергийните пазари и руския пазар“, каза Джоузеф Моуад, фонд мениджър в Carmignac. Той вижда това като възможност за закупуване, особено акции на компании, доставящи газ на Европа.

Тази дивергенция се наблюдава и на дълговите и валутните пазари. Основната лихва на Русия е 8,5% след седем увеличения на лихвите през 2021 г., тъй като централната банка се опитваше да укроти инфлацията. Инвеститорите приветстваха затягането, особено след като то беше преди плановете на Федералния резерв да намали покупките на облигации и да повиши лихвите.

Обикновено повишаването на лихвите привлича капиталови потоци за облигации и валута. За развиващите се пазари като Русия това е важен начин за компенсиране на изтичането на капитал в долара, когато Фед затяга политиката. Но въпреки нарастването на лихвите в Русия, търсенето на активи в рубли отслабна.

„Ако видим ескалация, неизбежно руските кредитни спредове ще станат по-широки“, каза Тимъти Аш, стратег за нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management. „Рисковете са значителни, това са най-лошите отношения между Русия и Запада от 30 години.“