Ако нахлуе в Украйна, Русия ще изчезне като клас активи, смятат анализатори

Рублата поскъпна с 0,6% тази година, един от само трите нововъзникващи пазари, които се повишиха спрямо възраждащия се долар

09:43 | 30 декември 2021
Обновен: 10:59 | 30 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представянето на Русия през изминалата година я превърна в черешката на тортата на развиващите се пазари.

Но с наближаването на 2022 г. десетките хиляди руски войници, събрани близо до украинската граница, могат да накарат инвеситорите да се замислят.

Въпреки всички печалби, постигнати от активите на страната през последните 12 месеца, военното нахлуване в Украйна ще преобрази положението моментално, смятат анализатори. Безпрецедентните санкции на САЩ и Европа биха оставили Русия извън границите на много инвеститори, което ще направи ползите от нарастващите цени на суровините, рекордните международни резерви и ястребовите действия на централната банка почти без значение.

„Ако нахлуе в Украйна, Русия ще изчезне като клас активи“, каза пред Bloomberg Елена Ловен, фонд мениджър в Swedbank Robur Fonder AB в Стокхолм, която контролира повече от 1 милиард евро активи, като основната част е инвестирана в Русия . „Ще бъдат наложени санкции и ще бъде невъзможно да знаете какво можете и какво не можете да направите. В един момент Русия ще стане неинвестиционна.”

Рублата поскъпна с 0,6% тази година, един от само трите нововъзникващи пазари, които се повишиха спрямо възраждащия се долар. Докато облигациите в местна валута и долари отчетоха загуби през годината, те все още надминават средното представяне за нововъзникващите пазари. Междувременно референтният индекс на MOEX на акциите се е повишил с почти 15% в рубли.

Докато Кремъл настоява, че няма намерение да нахлува в Украйна, напрежението със САЩ и Европа не е било толкова тежко след противопоставянето в Крим през 2014 г. Анализатори казват, че наложените тогава санкции ще бледнеят в сравнение с тези, които в момента се обмислят във Вашингтон и Брюксел, които включват по-строги ограничения за руските банки и изключване от ключови международни транзакционни мрежи като SWIFT.

Въпреки дрънкането на оръжия, повечето инвеститори не смятат, че ще се стигне до това и всякакви признаци на трайно, смислено разведряване на отношенията биха били основание за нов ръст. 

Конфликтът в Украйна

Инвеститорите също могат да се утешават от буферите, които Русия изгради за себе си в сравнение с 2014 г. Президентът Владимир Путин гарантира, че централната банка е увеличила международните си резерви до рекордните 626 милиарда долара, като същевременно запази строг контрол на външния дълг. В допълнение към това, САЩ и Европа не могат да направят толкова много, че да не нанесат вреда на по-широката глобална финансова система, особено в светлината на статута на Русия като един от най-големите износители на енергия в света.

russia emerging

Банката на Русия беше една от най-агресивните централни банки в развиващите се пазари тази година. Банката вдигна основната ставка за страната с 425 базисни пункта до 8,5% и сигнализира, че може да последват по-нататъшни увеличения, за да се ограничат нарастващите потребителски цени. Инфлацията е около 8%, два пъти над целта на банката. Очаква се властите да започнат да отменят увеличенията някъде през 2022 г.

„Ако има нахлуване, въздействието ще бъде много негативно не само за руския пазар, но и за пазарите в Европа и може би дори за САЩ, в зависимост от това как реагира правителството на САЩ... Би било добре да се разгледа всяка една от суровините. Имаше известна слабост, но изглежда, че ценообразуването на всички суровини ще бъде сравнително силно, въпреки че големият ценови бум, който видяхме, сега се коригира", смята Марк Мобиус, съдружник и основател на Mobius Capital Partners LLP в Лондон, която има 350 милиона долара, инвестирани в развиващите се пазари.

Има голяма вероятност централната банка да успее да намали инфлацията през 2022 г., но само при условия на по-слаба геополитическа волатилност, без сериозно въздействие от варианта на Омикрон върху глобалната и вътрешната икономика и без ad hoc промени във вътрешната фискална политика, смятат анализаторите. 

„Когато всички валути на нововъзникващите пазари отслабват през първата половина на следващата година, ние очакваме само умерена слабост на рублата", казва  Тата Гоуз, анализатор в Commerzbank AG в Лондон. „Нашата прогноза за по-слаба рубла за 2022 г. се основава на глобалната ни гледна точка, че валутите на нововъзникващите пазари ще отслабнат като цяло поради по-строгата позиция на Федералния резерв и Европейската централна банка."

Обезценяване на рублата ще има, но то ще е постепенно и по-слабо от другите развиващи се пазари заради по-високите цени на петрола, стабилните фундаменти, както и достатъчните буфери за активи. 

„Добре е, че Русия се свързва с нови неща – които не са свързани със старата икономика – като технологичния сектор. Това увеличава пазарната привлекателност на Русия за международните инвеститори в светлината на ESG", коментира Фелипе Де Ла Роса, главен инвестиционен директор в General Invest в Москва