Газът поскъпва в Европа заради напреженията около Русия и Украйна

Джейсън Шенкер, президент и главен икономист, Prestige Economics

13:01 | 22 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за петролните и газови цени. Колко различни са цените в САЩ от тези в Европа и затрудненията там за получаване на доставки?

Ситуацията с природния газ е съвсем различна. В САЩ цените на природния газ са под натиск в последните седмици, но има истинска криза в снабдяването в Европа.

Тревогата е заради напреженията около Русия и Украйна, защото Русия е критично важен източник на природен газ за Западна Европа. В момент на високо напрежение, това не облекчава изобщо ситуацията. И цените на енергията и особено на природния газ растат и това предизвиква истинска криза.

При петрола пазарът е много по-глобален. Забелязваме много бързи движения според ситуацията около ковид и напоследък около варианта Омикрон. Това създава голяма волатилност при суровия петрол, но динамиката е много по-глобална, отколкото при газа.

Да очакваме ли газовите цени да продължават да растат или може да има някакви промени в последните няколко дни преди края на годината?

При енергийните цени очаквам съвсем различна ситуация през следващата година.

За S&P и финансовите пазари можем да очакваме леки вълнения около очакванията за развитието на ситуацията с Омикрон.

Но смятам, че догодина ще имаме солидна икономика в САЩ и солидна икономика по света. Увеличено търсене на пътуване. Икономиката като цяло би трябвало да е доста силна догодина.

Това може да продължи да подкрепя акциите, въпреки че централните банки търсят начин да затегнат леко монетарните политики заради високата инфлация.

Хората може да потърсят инфлационен хедж на облигационните пазари. Пазарите на акции може да запазят някаква привлекателност, особено на фона на силния ръст.