Ердоган призовава за консолидация относно бежанската криза

Турският лидер е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел

16:32 | 3 март 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган призова в телефонно обаждане канцлера Ангела Меркел за споделяне на отговорността между Европейския съюз (ЕС) и Турция по отношение на бежанската криза, пише Die Zeit.

Турция отвори границите си в събота. Оттогава хиляди мигранти се опитват да ги преминат. Гръцките гранични служители възпряха около 10 000 души в опити за неправомерно преминаване. Според властите бежанците са се опитали да стигнат до гръцки острови през турското крайбрежие. Възникна инцидент, при който загина едно дете, а друго постъпи за лечение в болница.

700 бежанци пристигнаха на остров Лесбос в неделя. Приемните лагери там от години са убежище на хиляди от тях и са напълно пренаселени. Много очевидци и официални органи описват хигиенните условия и грижите за хората като катастрофални.

Като ответна мярка на отварянето на границите гръцкото правителство прекрати правото на убежище за един месец и изиска съдействие от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. Еврокомисарят по миграцията Маргаритис Схинас също призова държавите членки да обединят усилия около консенсусно разрешаване на кризата. „

Всеки път, когато ЕС е изправен пред изпитание, трябва да демонстрира единство“, заяви Схинас по време на посещение в Берлин. "Никой не може да изнудва или сплашва ЕС", допълни той.

Турският президент обоснова отварянето на границите, изтъквайки, че ЕС не се придържа към бежанския пакт, сключен през март 2016 г. Отделените от ЕС са недостатъчни. Канцлерът Меркел нарече хода на Ердоган "неприемлив". Макар да е разбираемо, че правителството очаква по-сериозна подкрепа от ЕС, „напълно неприемливо“ е това да се извършва „на гърба на бежанците“, заяви тя.