Европейските акции се покачват, еврото поевтинява

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В Развитие, 11.09.2019 г.

13:59 | 11 септември 2019
Лондонска борса. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Лондонска борса. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Eвропейските акции се покачват след като в доклад от китайски вестник се казва, че страната ще въведе мерки за намаляване на ефекта от търгoвската война, а Пекин започна да изключва някои продукти от митата, но ще продължи натиска срещу някои земеделски стоки.

По отношение на отделните сектори ,финансовите комапнии отчитат най-голямо повишение, подкрепяни от акции на самите оператори на борси, след новината за евентуалното сливане между основните фондови пазари в Лондон и Хонконг .

Междувременно, технологичните компании са сред най-добре представящите се, отчасти заради доставчиците на Епъл. След като вчера американския техннологичен гигант представи последните версии на своите iPhone, aнализаторите очакват, че по-ниските цени ще подкрепят търсенето.

На валутните пазари, лирата се търгува почти без промяна след втория ден в който работата на парламента е спряна. Еврото поевтинява пред и очаквания в четвъртък пакет от стимули от ЕЦБ .

И накрая петролът поскъпва след като данни от сектора показаха спад в американските петролни резерви. Това противоречи на спекулациите, че оставката на американският съветник по националната сигурност Джон Болтън може да доведе до по-малко настъпателен подход към Иран и Венецуела.