Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Членството на България в еврозоната ще повиши инвеститорския интерес към БФБ

Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър, "Карол Капитал Мениджмънт", Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", Бизнес старт, 11.09.2019

10:28 | 11 септември 2019
Обновен: 10:33 | 11 септември 2019
Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър, "Карол Капитал Мениджмънт", Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър, "Карол Капитал Мениджмънт", Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Техническите ни анализи показват, че българският пазар на акции е достигнал до дъно и може да има оттласкване и нов импулс за покачване на цените. Фундаменталните показатели, които следим, показват, че пазарът е един от най-евтините в региона. Това каза Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър, "Карол Капитал Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ще има забавяне при компаниите, които са тясно свързани с пазарите в Западна Европа, заяви Каунджиев.

"Когато се разбере, че България ще влезе в еврозоната, автоматично ще има повишение на кредитния рейтинг, голям интерес към инвестиции, търговия и туризъм", коментира Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал".

Ефектът от влизането в еврозоната ще бъде силно положителен. Ще отпаднат редица пречки за институционални инвеститори по отношение на локацията на техните портфейли, обясни Каунджиев.

"Влизането в еврозоната ще покаже, че българският пазар е част от интегрирания европейски пазар. Това ще се отрази най-добре на банките в България, ще се създаде добър импулс по отношение на търговията на БФБ", допълни Каунджиев.

"През последните години няма листване на държавни компании на борсата, няма специални политики и стимули за листване на частни компании. Един от най-големите проблеми е, че България е изолирана от европейските процеси и няма директни финансови връзки със Западна Европа", отбеляза Василев.

Вижте целия разговор във видеото.