Златото достига рекордни стойности - Фед е все по-близо до сваляне на лихвите

Въпреки това възходът на златото все още не е намерил отклик сред инвеститорите, които предпочитат експозиция на метала чрез борсово търгувани фондове

09:30 | 1 април 2024
Автор: Джейк Лойд-Смит, Еди Спенс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Златото поскъпна до рекорд, тъй като индикациите, че Федералният резерв е все по-близо до намаляване на лихвените проценти, дадоха допълнителен тласък на ралито, което се движи и от геополитическото напрежение и силното китайско търсене.

Кюлчетата скочиха до 2 265,73 долара за тройунция в понеделник, което е с 1,6 % повече от затварянето в четвъртък, след като достигнаха редица върхове през последните сесии.

Предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация - основният индекс на разходите за лично потребление - се понижи през февруари, показаха данните в петък, когато много пазари бяха затворени. Това засилва аргументите за намаляване на разходите по заемите, въпреки че централната банка поддържа предпазлив тон. 

Gold
Златото постави още един рекорд. Благородният метал се покачва от средата на февруари

Множество положителни фактори доведоха до поскъпване на златото с около 14% от средата на февруари насам. Перспективата за облекчаване на паричната политика от страна на големите централни банки и повишеното напрежение в Близкия изток и Украйна подкрепиха ралито. Силни покупки се наблюдаваха и от страна на централните банки, особено в Китай, докато потребителите там се запасяваха с кюлчета на фона на продължаващите проблеми в най-голямата азиатска икономика.

След данните за инфлацията председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че данните са "до голяма степен в съответствие с нашите очаквания" и няма да се бърза с намаляването на лихвите. По-късно тази седмица инвеститорите ще получат още една възможност да оценят перспективите пред икономиката на САЩ и политиката на централната банка, като се очаква месечните заплати да се увеличат с поне 200 000 за четвърти пореден месец.

Суаповите пазари оценяват шанса за намаляване на лихвите от страна на Фед през юни на 61%, в сравнение с 57% в четвъртък. По-ниските лихвени проценти обикновено са положителни за златото, което не плаща лихви.

"Данните за инфлацията, и по-специално коментарите на Пауъл, дадоха допълнителен тласък на златото, като пазарът става все по-убеден, че Фед ще започне да намалява лихвите през юни", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. Въпреки това "не е необходим голям катализатор, за да видим отдръпване в краткосрочен план", а това може да бъде по-силен от очакванията доклад за заетостта в САЩ, каза той.

Търсене в Китай
Спот златото поскъпна с 1,3% до 2 258,57 долара за тройунция към 12:42 ч. в Сингапур, след като се повиши с 3% през миналата седмица. Четиринадесетдневният индекс на относителната сила на златото беше близо до 79, над нивото от 70, което според някои инвеститори показва, че цените може да са се повишили твърде много и твърде бързо. Доларовият спот индекс на Bloomberg се понижи с 0,1%, докато среброто, платината и паладият се търгуваха с повишение.

Търсенето на злато в Китай е силно изразено през последните тримесечия. Централната банка на страната прибави значителни количества злато към резервите си, като увеличаваше наличностите си през всеки от последните 16 месеца. Освен това купуването на злато става все по-популярно сред по-младите китайци.

Положителните перспективи пред метала бяха подкрепени от редица водещи банки. Сред тях JPMorgan Chase & Co. заяви миналия месец, че металът е нейният избор № 1 на стоковите пазари, а цената му може да достигне 2500 долара за тройунция тази година. Goldman Sachs Group Inc. заяви, че вижда потенциал за 2300 долара, като изтъкна ползите от средата на по-ниски лихвени проценти.

Въпреки това възходът на златото все още не е намерил отклик сред инвеститорите, които предпочитат експозиция на метала чрез борсово търгувани фондове. Според данни на Bloomberg през първото тримесечие притежаваните в световен мащаб активи в ETF, подкрепени със злато, са се свили с повече от 100 тона, като в средата на март достигнаха най-ниското си ниво от 2019 г. насам, преди да се стигне до малък подем.