Петролът поскъпва - данните за Китай са по-добри, а атаките срещу руски рафинерии продължават

Ударите по руските рафинерии добавиха 2 до 3 долара за барел рискова премия за суровия петрол през миналата седмица, която остава в сила и в началото на тази седмица с още атаки през уикенда

08:30 | 18 март 2024
Обновен: 09:22 | 18 март 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Сонджун Чо/Bloomberg
Снимка: Сонджун Чо/Bloomberg

Петролът поскъпна след най-големия си седмичен ръст от месец насам, тъй като макроикономическите данни от Китай надминаха очакванията, а украинските атаки срещу руски рафинерии повишиха геополитическите рискове.

Световният бенчмарк Brent се повиши към 86 долара за барел, след като миналата седмица нарасна с 4%, а West Texas Intermediate беше над 81 долара. Производството и инвестициите в китайските заводи нараснаха по-силно от очакваното в началото на годината, показаха данните от понеделник. Страната е най-големият вносител на петрол в света.

Междувременно в Русия през уикенда удари с безпилотни самолети засегнаха множество заводи, някои от които дълбоко в територията на страната. Фючърсите на дизела се повишават за трета сесия. Нападенията бяха извършени в момент, когато Владимир Путин спечели победа на президентските избори.


Brent разширява печалбите си, тъй като данните за Китай са по-добри. Спредът на бенчмарка за суровия петрол спрямо декември се разширява

Суровият петрол излезе от тесния търговски диапазон, който доминираше през първите месеци на годината, като наскоро цените достигнаха най-високото си ниво от ноември насам. Напредъкът бе подкрепен от съкращаването на производството от страна на ОПЕК+ и прогнозите за глобален дефицит през тази година. В отражение на промяната в тона банките, включително Morgan Stanley, повишиха прогнозите си за цените на петрола.

"Ударите по руските рафинерии добавиха 2 до 3 долара за барел рискова премия за суровия петрол през миналата седмица, която остава в сила и в началото на тази седмица с още атаки през уикенда", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур.

Все пак, предвид решението за паричната политика на САЩ, което трябва да бъде взето тази седмица, "икономическите настроения могат да се върнат на централната сцена за петролния комплекс".афинерии добавиха 2 до 3 долара за барел рискова премия за суровия петрол през миналата седмица, която остава в сила и в началото на тази седмица с още атаки през уикенда", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. Все пак, предвид решението за паричната политика на САЩ, което трябва да бъде взето тази седмица, "икономическите настроения могат да се върнат на централната сцена за петролния комплекс".

Времевите спредове на петрола подсказват, че условията се затягат. Разликата между двата най-близки декемврийски договора за сорта Brent - този за тази година и аналогичния за 2025 г. - се увеличи до 4,84 долара за барел в условията на обратно контанго, което е бичи модел. Това е повече от 2,66 долара в началото на годината.

Последното повишение на суровия петрол бе съпроводено от скок в броя на неизплатените договори, известен като отворен интерес. Те достигнаха най-високото си ниво от октомври 2021 г. насам, като увеличението се наблюдаваше в края на миналата седмица.

Цени:
Брент за сетълмент през май се повиши с 0,4% до 85,66 долара за барел в 12:28 ч. в Сингапур.
WTI с доставка през април добави 0,5% до 81,42 долара за барел.
През следващите дни търговците ще получат множество пазарни данни от конференцията CERAWeek в Хюстън, която започва в понеделник. Сред лекторите, предвидени за деня на откриването, са главните изпълнителни директори на Exxon Mobil Corp., Saudi Aramco, Shell Plc и TotalEnergies SE.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още един танкер. Този път това е плаващият под флага на Маршаловите острови танкер Lady Sofia, който според САЩ е участвал в превоза на ирански стоки в подкрепа на базираните в Йемен бойци хути.