Китайската фирма за автомобили под наем обмисля IPO в САЩ за $300 млн.

Листването на борсата на компанията eHi ще отбележи рядко завръщане на китайска компания на американския капиталов пазар

19:05 | 19 февруари 2024
Автор: Пей Ли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Базираната в Шанхай компания за отдаване на автомобили под наем eHi Car Services Ltd. обмисля да се завърне на капиталовия пазар в САЩ с първично публично предлагане, което може да набере около 300 млн. долара още тази година, твърдят запознати.

Дружеството, което беше изключено от Нюйоркската фондова борса през 2019 г. след сделка за придобиване на 850 млн. долара, работи с China International Capital Corp., Deutsche Bank AG, JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG по потенциалната продажба на акции. eHi може да подаде поверително заявление за листване, след като получи регулаторни одобрения в Китай. 

Обсъжданията са на ранен етап и подробности като размер и график могат да се променят, казаха източниците, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията е поверителна. Представители на CICC, Deutsche Bank, JPMorgan и UBS отказаха коментар, а eHi не отговори на молбите за коментар.

Листването на борсата ще отбележи рядкото завръщане на китайска компания на американския капиталов пазар. На фона на напрежението между Пекин и Вашингтон по време на администрацията на Тръмп някои китайски фирми, търгувани в САЩ, като Alibaba Group Holding Ltd. и Baidu Inc. потърсиха второ листване в Хонконг като хеджиране срещу рисковете от делистване. Някои решиха просто да се оттеглят от борсите в САЩ.

Основана през 2006 г., eHi предлага коли под наем и услуги с шофьор в Китай, като според уебсайта ѝ работи в повече от 500 града с над 80 000 превозни средства. През ноември 2014 г. компанията набра 120 млн. долара при първично публично предлагане в САЩ.

През 2019 г. консорциум, ръководен от председателя и главен изпълнителен директор Рей Джан, изкупи акциите на акционерите на eHi. В консорциума участваха и фирми за частни капиталови инвестиции, включително Baring Private Equity Asia Ltd., MBK Partners Ltd. и Ocean Link Partners Ltd. След това eHi обмисляше IPO в Хонконг с цел да набере около 1 млрд. долара, съобщи Bloomberg News през 2021 г.