Разпадането на Alibaba започва с отцепване на облачната дейност за $12 млрд.

Инвеститорите се надяват решението на Alibaba от март да се раздели на шест единици да активизира пазара и да стимулира възстановяването на акциите

20:21 | 19 май 2023
Обновен: 07:18 | 20 май 2023
Автор: Джейн Джан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Alibaba Group Holding Ltd. ще проучи възможностите за първично публично предлагане на своите подразделения за логистика и хранителни стоки, като същевременно ще отдели бизнеса си с облачни услуги на стойност 12 млрд. долара, с което започва първата фаза на дългоочакваното разделяне, за да се опита да съживи анемичния ръст на приходите.

Главният изпълнителен директор Даниел Джан очерта за първи път контурите на това историческо раздвижване, което започва с листването на подразделението за хранителни стоки Freshippo още след шест месеца, преди да се пристъпи към пускането на гигантското логистично подразделение Cainiao на борсата през следващата година до 18 месеца. Важно е да се отбележи, че Alibaba напълно ще отдели най-голямата национална платформа за облачни услуги като дивидент за акционерите, което означава, че може да се откаже от контрола върху един от най-бързо развиващите се бизнеси.

Джан заяви, че отделянето на облачните услуги има за цел да опрости структурата и да отговори на нуждите на пазара. Самостоятелната платформа може да се разрасне и един ден дори да надмине Alibaba по размер, ако привлече подходящо външно финансиране, каза той, без да конкретизира. В миналото анализатори твърдяха, че частните облаци могат да работят в неизгодно положение спрямо подкрепяните от държавата конкуренти, предвид нарастващото настояване на Пекин да използва контролирани от правителството системи за съхранение на данни и интернет услуги. 

Инвеститорите се надяваха, че решението на Alibaba от март да се раздели на шест единици може да активизира пазара, да позволи на различните операции да се движат по-бързо и да стимулира възстановяването на акциите. Всяко звено, с изключение на основната търговска група Taobao Tmall, беше освободено да търси самостоятелно набиране на средства и листване на борсата. 

Все пак Джан представи тази грандиозна визия, след като лидерът в електронната търговия в Китай отчете трето поредно тримесечие на едноцифрен ръст на приходите, което засили опасенията, че възстановяването на потребителските разходи в Китай може да се окаже по-далечно от очакваното. Вътрешната търговия се сви с 3 % през тримесечието на март, докато подразделението за облачни услуги, другият внимателно наблюдаван бизнес, отбеляза спад от 2 % - първият му регистриран спад в историята. Акциите на Alibaba затвориха с 5,4% по-ниско на ниво от 85,77 долара в Ню Йорк. 

Това неубедително представяне подчертава, че Китай може да се възстановява от годините на ограниченията на нулевия Covid с по-бавни темпове от прогнозираните, възпрепятстван от санкциите на САЩ и несигурната глобална икономическа среда. Надеждите, че Пекин ще подкрепи частното предприемачество тази година след жестоката репресия срещу интернет сектора, досега не са се превърнали в значима политика.

"Първият в историята на Alibaba спад на приходите от облачни услуги засилва значението на новите стратегически инвеститори, които да съживят растежа на бизнеса след отделянето му през следващите 12 месеца. Спадът на директните продажби на Alibaba за четвъртото фискално тримесечие, които включват приходите от Freshippo, също така поражда съмнения относно катализаторите на хранителната мрежа след нейното първично публично предлагане, предвидено в рамките на 6-12 месеца. Cainiao, която ще се листне на борсата след 12-18 месеца, отбеляза най-ниския ръст на приходите от логистика за четвъртото тримесечие от четири години насам", казват Катрин Лим и Трини Тан, анализатори от Bloomberg Intelligence. 

Като част от цялостното преструктуриране Alibaba планира да изпрати около половината от инвестиционния си екип в шестте различни бизнес единици, които ще бъдат създадени след разделянето. Този екип в миналото е бил в авангарда на националната инвестиционна вълна, която е помогнала да се разшири влиянието на Alibaba и да се отблъсне конкуренцията на JD.com Inc. и Tencent Holdings Ltd. 

"Тази трансформация ще даде възможност на всички наши предприятия да станат по-гъвкави, да подобрят вземането на решения и да реагират по-бързо на пазарните промени", заяви Джан пред анализатори по време на конферентен разговор.

Ключови моменти от плана за разделяне
- Alibaba планира да отдели своето подразделение за облачни услуги като независима структура, като разпредели акции на акционерите през следващата година
- Това означава, че в крайна сметка Alibaba може да не притежава акции в най-голямата платформа за облачни услуги в Китай
- Тя ще се стреми да пусне на борсата своето логистично подразделение Cainiao в рамките на 12 до 18 месеца
- Най-непосредствено фирмата има за цел да осъществи IPO на веригата за хранителни стоки Freshippo през следващата година
- И планира да осигури външно финансиране за своето подразделение за международна търговия, което включва операции в чужбина, като базираната в Сингапур Lazada

Alibaba отчете продажби в размер на 208,2 млрд. юана за тримесечието през март, като изостана от средната оценка на анализаторите за 209,2 млрд. юана. Нетната печалба възлиза на 23,5 млрд. юана, като е преодоляна загубата отпреди една година благодарение на еднократни печалби. 

Инвеститорите бяха заложили на това, че потребителските разходи и технологичният сектор ще се възстановят, след като Пекин отмени строгите ограничения, които години наред спъваха икономиката на страна № 2 в света. Икономистите обаче посочват забавянето на търговията и други признаци, че зараждащото се възстановяване губи скорост. По време на неотдавнашния празник "Златната седмица", който е важен показател за по-широките нагласи, общите разходи изостанаха от нивата на резервациите.

Въпреки цялостното неразположение, има признаци, че онлайн търговията поне е навлязла в правилната посока.

Ръстът на брутната стойност на стоките в китайската индустрия за електронна търговия се ускори до 11% през март, след като се забави до 5% през първите два месеца на 2023 г., според оценки на Goldman Sachs Group Inc, които се позовават на възстановяващото се търсене и облекчаващите се логистични смущения. Миналата седмица JD съобщи, че ръстът на обема през това тримесечие надхвърля този през предходните три месеца, което спомогна за повишаване на акциите на компанията.

Tencent увеличи приходите си с най-бързия темп от 2021 г. насам, а Baidu Inc. също отчете продажби над прогнозите. И двете компании отдадоха дължимото на възстановяването на сегментите на вътрешното потребление. Майкъл Бъри, паричният мениджър, известен от филма The Big Short, увеличи бичите си залози за JD и Alibaba, дори когато други хедж фондове охладняха по отношение на отварящите се отново сделки в страната. 

Засега Alibaba се стреми към намаляване на разходите, за да повиши маржовете си и да компенсира анемичния вътрешен растеж - голяма промяна за технологичния посредник, който някога харчеше агресивно, за да доминира в част от икономиката. Репресиите срещу онлайн търговията от страна на администрацията на Си Дзинпин също принудиха Alibaba да промени бизнес модела си, който някога се стремеше към запазване на ексклузивността на доставчиците.

"През последните няколко месеца забелязваме постепенно възстановяване на потреблението в Китай, но потребителското доверие и покупателната способност все още се нуждаят от допълнителен импулс", каза Джан. "В същото време конкуренцията между многобройните платформи за потребление все още е ожесточена и всеки се опитва да улови нарастващите потребности с по-стойностни продукти и услуги."

Alibaba Breakup
Разбиване на Alibaba. Голямото преструктуриране, обявено през март 2023 г., което обещава да доведе до няколко първични публични предлагания

Този фокус върху крайните резултати става все по-належащ поради ожесточената конкуренция на родния пазар от страна на JD, PDD Holdings Inc. и новопоявили се компании като ByteDance Ltd., които са увеличили усилията си за привличане на клиенти и привличане на търговци.

В чужбина технологичният гигант ограничава глобалните си амбиции. Този месец Alibaba продаде последните си акции в индийския финтех гигант Paytm, с което ускори оттеглянето си от най-бързо развиващата се мобилна и интернет сфера в света.

Alibaba Breakup
Alibaba изостава от повечето си конкуренти, откакто приключи кампанията "нулев Covid". Акциите ѝ поскъпнаха, но не толкова, колкото на други компании