В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Под натиск от Пекин или просто бизнес: какво предстои за Alibaba след разделянето

Андрей Стойчев, финансов анализатор, "В развитие", 30.03.2023 г.

15:50 | 30 март 2023
Автор: Даниел Николов

Разделянето на китайския технологичен гигант Alibaba на шест отделни части има смисъл, особено на фона на развитието на сектора в страната и строгите регулации, наложени от Пекин през последните години. За момента е невъзможно да се прогнозира крайния ефект, тъй като има много неизвестни около плана и ще отнеме много време и усилия за неговото реализиране, но определено това е положително развитие за компанията, както се видя от реакцията на инвеститорите и анализаторите. Това коментира финансовият анализатор Андрей Стойчев в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Преструктурирането дългосрочно ще окаже положителен ефект върху холдинга Alibaba и всяко едно от подразделенията ще се развива по свой собствен път... Влизането на различни регулации по отношение на бизнеса на Alibaba води до рискове, които могат да засегнат цялата компания - при едно или друго нарушение, по начина по който те в момента тръгват и разделят компанията, дори да има проблем с някое от дружествата, холдингът като цяло ще продължи да функционира и незасегнатите звена ще могат да се развиват самостоятелно. Отделно, конкуренцията и стремежът им да са световен лидер дава възможност да развиват компанията по различни направления, така че да могат вероятно в бъдеще да могат да обслужват част от бизнесите на различни техни до момента конкуренти, а скоро може и партньори."

Разделянето е добра новина за целия сектор и няма да бъде учудващо останалите технологични гиганти в Китай да предприемат подобни действия, каза Стойчев. Акциите на Alibaba се стабилизираха и оценката на компанията нарасна, като с това се върна интересът и възможностите за инвестиции в технологичния сектор не само в Китай. Има потенциал за растеж в сектора, който трябваше да преживее години на регулаторен натиск и ограничения от политиката за нулев Covid.

Компанията-майка ще има голямо влияние в отделените подразделения в началото или поне докато не бъдат обявени лидерските екипи, които ще бъдат определящи за бъдещите IPO-та.

"Вероятно може би и шестте ще се опитат да се листнат на борсата, защото това е свеж капитал и доказване на бизнес модела", каза Стойчев и добави, че не може да се прогнозира тяхното развитие, като ще има услуги, които ще обслужват и компании извън Alibaba. Не е задължително листването да стане тази година, като може да се изчакат по-благоприятни условия, каза той.

"Инвеститорите ще бъдат много по-предпазливи и внимателни от това, което наблюдавахме при IPO-то на Alibaba."

Дали Alibaba ще се консолидира и ще остане като основен носител на финансовите потоци на подразделенията или ще се предпочете някакъв друг модел, как сегашните акционери ще участват в новите компании предстои да се разбере в бъдеще. За момента има подновен интерес към сектора и повишаване на цената на компанията, което може само да радва инвеститорите, каза Стойчев.

Каква може да е ролята на основателя на Alibaba Джак Ма в нейното бъдеще може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.