Alibaba се разделя на 6 части

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

16:43 | 28 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Стивън Енгъл, нека погледнем отвъд заглавията. Вашата перспектива върху правителството, Си и Джак Ма. Джак Ма още ли е част от новата Alibaba от 6 части?

И да, и не. Той е лицето. Основател, съосновател на Alibaba. Харесвам историята, която разказахте за срещата ви с Джак Ма. Аз съм се срещал много пъти с него за 20 години в Bloomberg и вече 32 години в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Той винаги е казвал не небрежно, а леко надуто за регулациите и как трябва да ги изпреварва.

Очевидно регулаторите го отрязаха през октомври 2022г и спряха вселенското IPO на Ant Financial. След това компанията бе объркана. Не говоря за Ant. Тя остана в страни, изцяло. Но Alibaba падна от оценка от 800 млрд долара на 220 млрд.

Сега няма да се разцепят, а ще се реорганизират.

Дали по държавна заповед? Не знаем.

Дали това ще отприщи повече стойност отпреди разделянето? Или преди да спрат Ant? Не знаем и това.

Много въпроси има.

Има една основна отличителна черта. Правителствената намеса в бизнеса на компании, които преди бяха любимките на нацията. Този човек, който беше китайския Стив Джобс, дори нещо повече заради приема, който получаваше на сцената по време на звездни събития. Какво говори това за климата в момента и колко бързо се променя в съвременен Китай?

Правителството се опитва да каже каквото трябва. Не забравяйте, че сега тече Китайския форум за развитие. Дори в Пекин в момента е Тим Кук, както и Рей Далио и още неколцина.

Но други големи американски директори на компании останаха у дома, защото не искаха да изгорят заради проблемната връзка между САЩ и Китай.

Но предстои нещо като световен икономически форум, който днес бе открит на остров Хайнан. Те се опитват да си върнат скептичните глобални инвеститори след 3 наказателни години на нулев ковид. И след едновременния регулаторен натиск върху икономиката на платформите и частния сектор, имотите, онлайн гейминга и толкова много сектори в икономиката. Всичко това по едно и също време.

Те говорят ласкателно за частния сектор. Правителството иска да го подкрепя. Но отново отклоняваме поглед, защото ни омръзна да слушаме едно и същи три поредни години. Те повтарят, че искат да направят нещо, но правят друго.

Ще внеса известна предпазливост. На пазара това в момента му харесва. Той си мисли, че това е възможност да възвърне духа на предприемачеството в този гигант, Alibaba. Но беше. Сега е свит от регулациите и от величието си.