Ценовата война на Мъск не пропусна да навреди и на Tesla

Tesla вече четири поредни тримесечия произвежда повече автомобили, отколкото е доставила - общо почти 78 000

10:48 | 21 април 2023
Обновен: 11:09 | 21 април 2023
Автор: Лиъм Денинг
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-накрая имаме евтини автомобили Tesla - донякъде. Още едно намаление на цените на електромобилите на Tesla Inc. дойде преди отчетите в сряда вечерта, като базовият Model 3 слезе малко под символичната граница от 40 000 долара. Но ако гледаме данните, това не предвещава нищо добро за текущото тримесечие.

Комбинацията от намаления на цените и слабите данни за продажбите досега през тази година съсредоточиха неспиращия дебат за компанията на Илон Мъск върху един въпрос: Колко големи да бъдат брутните маржове на автомобилите? За да ви даде представа за отговора, Tesla реши да промени формата си и да премахне това число от доклада. Но аз го изчислих тук.

Цифрата вдясно, коригирана за приходите, които Tesla получава от продажбата на регулаторни кредити за превозни средства с нулеви емисии, е тази, върху която хората се фокусират. Понижението под 20%, което представлява спад от 5 пункта спрямо предходното тримесечие и огромен спад от 11 пункта на годишна база, показва, че намаленията на цените се усещат.

Намаленията не са нещо ново в автомобилостроенето, но се усещат като нещо ново за автомобилен производител, който отдавна се хвали, че е ограничен в предлагането, а не в търсенето. В тази връзка някои други данни също са обезпокоителни. Въпреки намаленията на цените, доставките са се увеличили само с 4,5% в сравнение с предходното тримесечие, а продажбите на премиум моделите S и X са се сринали. В резултат на това предполагаемата средна продажна цена, с изключение на лизинговите автомобили и регулаторните кредити, спадна с около 5000 долара на автомобил. В същото време предполагаемият брутен марж спадна под 9000 долара на автомобил, което е най-ниското му ниво от четири години насам.

Доставките са се увеличили с почти 37% на годишна база, което е по-окуражаващо. Това обаче не е достатъчно бързо, за да се изравни с производството, което е нараснало с 44%. Tesla е далеч от това да бъде ограничена в предлагането, но вече четири поредни тримесечия произвежда повече автомобили, отколкото доставя - общо почти 78 000. В резултат на това нарасналите запаси обърнаха благоприятния цикъл на преобразуване на паричните средства на Tesla. В началото на 2021 г. той стана отрицателен, което означава, че Tesla се финансира отчасти от своите доставчици. Основна причина за това беше, че Tesla стана много по-ефективна в минимизирането на наличностите, които поддържаше. През това тримесечие този показател се върна на положителна територия, което доведе до голям насрещен вятър по отношение на оборотния капитал и понижи свободния паричен поток до най-ниското му ниво от почти три години - едва 441 млн. долара. Консенсусната прогноза е за 3,2 млрд. долара.

Тъй като през тримесечието се появиха опасения относно брутния марж на Tesla, един от контрааргументите беше, че маржът е толкова висок, че може да понесе напрежението, за да защити растежа. С други думи, рентабилността на Tesla ѝ дава повече свобода на действие от традиционните производители на автомобили, за да се включи в старомодната ценова война. Tesla повтори това в своето съобщение, като посочи макроикономическата среда като "уникална възможност" за компанията.

Вярно е, че брутните маржове на Tesla в автомобилостроенето, дори и сега, са по-високи в сравнение с конкурентите. От друга страна, тези конкуренти не се търгуват на цена, близка до 51 пъти прогнозната печалба по счетоводните стандарти GAAP, както Tesla. Пазарната й капитализация от около 570 млрд. долара, въпреки че е спаднала повече от половината от пика си, се основава на идеята, че Tesla може да расте с феноменални темпове и едновременно с това да реализира маржове, които са най-добри в индустрията. Това със сигурност е нова комбинация в автомобилния бизнес.

Коефициентите на Tesla изискват преди всичко растеж и намаленията на цените го потвърждават. По време на разговора с инвеститорите в сряда Мъск добави типично футуристичен подход, като заяви, че увеличаването на броя коли на Tesla на пътя - дори и чрез продажбата им без печалба - поставя основите на автономни автопаркове – стара, макар и все още нереализирана идея.

Досега обаче намаляването на цените не е довело до скок в продажбите, а наличностите продължават да се увеличават. Защо да предхождаме резултатите с поредното намаляване на цените? Както самата Tesla посочи революцията в областта на електромобилите, която оценката на компанията олицетворява, изисква още по-евтин модел за масите, който обаче е много печеливш. За да се стигне до това, Tesla трябва да постигне своята невиждана ефикасност в производството, която обещава. Засега намаленията в цената ни напомнят най-вече за да ни напомнят колко скъпа остава компанията.