Tesla започна ценова война в Китай, способна да срине някои автомобилни производители

Очаква се автомобилната индустрия в Китай да претърпи дълбока и фундаментална консолидация

18:46 | 25 март 2023
Автор: Линда Лю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. започна ценова война в Китай, която е на път да промени облика на най-големия автомобилен пазар в света, тъй като големите отстъпки заплашват да извадят от бизнеса някои автомобилни производители. 

През октомври производителят на електромобили на Елон Мъск - основен играч в хиперконкурентния Китай - намали цените на моделите, произвеждани в огромния му завод в покрайнините на Шанхай. Въпросите се изостриха през януари с още едно намаление, в резултат на което автомобилите на Tesla, произведени на място, бяха с до 14% по-евтини от миналата година, а в някои случаи - с почти 50% по-евтини, отколкото в САЩ и Европа. 

Тези действия оставиха на конкурентите им малко възможности, освен да последват примера им. Сред тях бяха местни производители на електромобили като Xpeng Inc. и Nio Inc., както и водещи международни марки като Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group AG, които предложиха отстъпки до 70 000 юана (10 000 долара). Началната цена на електрическия SUV Mach-E на Ford Motor Co. е 209 900 юана, което е с около една трета по-евтино, отколкото в САЩ.

"Tesla създаде хаос за останалата част от пазара", каза Йохен Зиберт, управляващ директор на JSC Automotive, консултантска компания с офиси в Шанхай и Щутгарт.

Price War
Изложението Auto Shanghai 2021. Ford Mustang Mach-E. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg
 
Поне още 30 автомобилни производители са намалили цените, според изчисления на Bloomberg News и местни медии. 

Китайската асоциация на автомобилните производители призова за прекратяване на ценовата война в сряда, като заяви, че тя не е дългосрочно решение на проблема със забавянето на продажбите и натрупването на запаси. Индустрията трябва да се "върне към нормална работа", за да се гарантира здравословното ѝ развитие, заяви органът.

Китайските държавни медии също се намесиха, като по-рано тази седмица коментираха, че не е редно регионалните правителства да предлагат субсидии за автомобили, произведени на местно ниво. В един от примерите провинция Хубей и подкрепяният от държавата автомобилен производител Dongfeng Motor Group Co. понижиха цените на моделите Citroen C6 с цели 90 000 юана - или почти 40%.  

Price War
Ценовата война в Китай. Максимални отстъпки (в юани) за някои модели на над 30 автомобилни производители

Намаленията идват на фона на труден период за автомобилния сектор в Китай. Потребителските разходи бяха силно намалени от дългогодишните ограничения заради Covid в страната, а продажбите бяха засегнати и от премахването на държавните субсидии за закупуване на електрически превозни средства в края на миналата година. Прекъсванията във веригата на доставки също навредиха на автомобилната индустрия в световен мащаб. 

Дори и при тези предизвикателства и по-бавната икономика, продажбите на дребно на нови енергийни превозни средства - включително напълно електрически и хибридни превозни средства, включени в електрическата мрежа - почти се удвоиха и достигнаха 5,67 милиона в Китай през миналата година. На местния гигант BYD Co. се падат около 30% от тях. През ноември Tesla достави рекордните над 100 000 електрически автомобила на месец от Шанхай. 

Price War
Регистрациите на нови превозни средства в Китай достигнаха своя връх през 2017 г.

С все по-широкото навлизане на електромобилите китайският автомобилен пазар преминава през "много дълбоко пренареждане", заяви главният финансов директор на Nio Стивън Фен в сряда пред телевизия Bloomberg. 

"Трябва да преминем през тази ценова война в началото на годината, а след това очакваме индустрията да претърпи дълбока фундаментална консолидация", каза той. "Почти консенсусно е мнението, че в Китай вече има твърде много производители на автомобили."

Клиентите стават все по-селективни, а търсенето е силно, каза Фън и добави, че Nio е уверена, че ще постигне целта си за четвърт милион продажби на електрически превозни средства през тази година, което е повече от два пъти повече от 2022 г. Ръководителят на производствения отдел на Tesla Том Жу заяви, че намаляването на цените на компанията е "генерирало огромно търсене".

Според Bloomberg New Energy Finance продажбите на електромобили могат да достигнат 8,1 млн. единици в Китай през тази година, в сравнение с 3,2 млн. в Европа и 1,9 млн. оценени за САЩ. 

Price War
Десетте най-продавани марки автомобили в Китай. Те заемат 68% от пазара на дребно на автомобили от началото на годината

Малко са признаците за отслабване на конкуренцията, като само през тази година в Китай се очаква да бъдат представени 155 нови чисто електрически и хибридни модела, според Sanford C. Bernstein & Co. 

Това означава, че по-големите играчи, които са финансово по-силни, могат да намалят цените. 

Tesla разполага с "няколко милиарда долара, които може да използва за тази цел, докато другите не разполагат с тях", каза Зиберт от JSC Automotive. 

Освен Tesla, BYD е в състояние да извърши още един кръг от намаления, пишат анализаторите на Morgan Stanley, включително Тим Хсиао и Синди Хуан в бележка от 19 март. Ценовата война, започната от базираната в Остин, Тексас, компания, настъпи по-бързо и по-силно от очакваното и ще "ускори пазарното разместване", казаха те. 

Според Morgan Stanley китайското трио Nio, Xpeng и Li Auto Inc. също имат достатъчно силни баланси, за да останат самофинансирани през следващите 18 месеца. 

Price War
Tesla на преден план. Сравнително представяне на акциите на производителите на електромобили досега през тази година

"Намаляването на цените на електрическите превозни средства ги прави още по-привлекателни в сравнение с бензиновите автомобили, което допълнително притиска традиционните производители на автомобили", заяви в интервю Ян Дзин, директор на отдел "Корпоративни изследвания в Китай" във Fitch Ratings Ltd. Отделно от това, в бележка от 16 март тя заяви, че компаниите без стабилно външно финансиране могат да се сблъскат с "предизвикателства за оцеляване" през следващите две години. 

Реакцията на пазарите беше смесена. Акциите на Tesla спаднаха веднага след промените в ценообразуването на компанията, но те отново тръгнаха нагоре и далеч изпреварват основните китайски производители на електромобили. Tesla се е покачила с 60% тази година, докато американските депозитарни разписки на Li Auto са добавили 15%. Нио се понижи със 7% в Хонконг.  

"До средата на 2024 г. ситуацията ще остане жестока", казва Ту Ле, управляващ директор на консултантската компания Sino Auto Insights. "Това е наистина екзистенциално за някои от по-слабите играчи."