Новият генерален план за Tesla на Мъск няма стимул. Или нова кола

Имаше я грандиозната визия, изпъстрена с големи числа, включително огромна цел за разходи. Но липсваше лъскаво, ново превозно средство за масовия пазар

11:21 | 2 март 2023
Обновен: 14:35 | 2 март 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Третият генерален план на Илон Мъск се оказа допълнение към оригиналния генерален план. През 2006 г. главният изпълнителен директор на Tesla Inc. пише в блог:

"Основната цел на Tesla Motors (и причината, поради която финансирам компанията) е да помогне за ускоряване на преминаването от икономика на въглеводороди от мини към икономика на слънчева енергия."

Обратно към около 16:30 ч. източно време в сряда, той каза същото нещо, надълго и нашироко, с много големи числа: 30 теравата възобновяема енергия, 115 тераватчаса батерии, 10 трилиона долара инвестиции в производството. И така нататък. Първата част от шоуто на Tesla беше по същество TED Talk, предоставящ параметри на високо ниво за тази промяна на парадигмата, поставена преди 17 години. Както често се случва, Мъск от време на време се отклоняваше по допирателна или две, включително Марс (разбира се) и дори огромното разпространение на желязото на Земята, което подтикна наблюдението му, че всички живеем върху „кална ръждясала топка“. Беше обещана бяла книга.

Рекапитулацията е добър реторичен похват, но не е откровение. И историята на акциите на Tesla процъфтява от последното.

Това не означава, че събитието бе просто пълно преразглеждане. Въобще не. Докато различни ръководители на Tesla излизаха на сцената, те споделиха много интересни подробности. Tesla залага основно на базираната на желязо химия на батериите - извличайки го от "калната ръждясала топка" - която е по-евтина, но към днешна дата се счита за по-некачествена. Tesla също има за цел да се откаже от редкоземните метали в бъдещите двигатели; друго потенциално променящо играта развитие в справянето с критичното главоболие на минералите за енергиен преход. Относно друго главоболие, зареждането на EV, Tesla говори за оптимизирането му, за да се възползва от излишната възобновяема енергия за намаляване на разходите, включително предложен план за зареждане през нощта за ветровития Тексас.

Имаше и няколко продължителни разисквания относно рационализирания производствен процес на Tesla и намаляването на частите, обещаващи потенциални спестявания на разходи до 50% при изграждането на автомобила. Последното е критично. Подразбиращата се средна продажна цена на Tesla през четвъртото тримесечие беше около 52 000 долара с брутен марж от около 12 300 долара, без автомобили на лизинг. Достигането до цена под $30 000 на Tesla, предлагаща истински потенциал за масовия пазар, както е предвидено в първоначалния генерален план, като същевременно се запазят маржове над $10 000, изисква съкращения в такъв мащаб.

В това отношение Tesla е изправена пред по-големи проблеми от просто факта, че (а) това са, както при повечето презентации на инвеститори, само цели; и (б) Tesla има навика да обещава твърде много, когато става въпрос за презентации за инвеститори. Основният проблем е, че Tesla все още не е представила това по-евтино превозно средство. Продължаваше да се появява на различни слайдове като икона с форма на кола, увита мистериозно в чаршаф; което е подходящо, защото витаеше като призрак по време на цялото събитие.

Tesla се нуждае от тази кола. Спомнете си, че неотдавнашното покачване на акциите едновременно върна Tesla до 170%-ва премия спрямо S&P 500, но запази пазарната ѝ стойност с приблизително 600 милиарда долара под пика, достигнат в края на 2021 г. Тя е едновременно понижена и изключително скъпа. Дори ако Tesla изпълни своята средносрочна цел за растеж, при маржове, побеждаващи индустрията, текущата ѝ пазарна капитализация изисква сконтови проценти на доходност под Министерството на финансите, за да се оправдае.

Сривът от миналата година бе причинен от много неща - не на последно място от масивните продажби на акции на Мъск - но най-простият начин да мислим за това е изпаряването на стойността на опцията. Вярата в роботаксита и всички останали проекти от генералния план, част втора намалява, като всички от тях се забавят по-далеч в бъдещето. Нов, по-евтин електромобил щеше да рестартира историята. Интересен е фактът, че Tesla не показа дори прототип в сряда. Не е като да са чакали продукт, готов за пазара, преди да разкрият Model 3, Semi или Cybertruck.

Докато Мъск започна нещата с евангелизъм за трансформирането на планетата, това дълго, криволичещо събитие завърши със Закари Къркхорн, главен финансов директор, преминавайки през дълъг списък от мерки за спестяване на разходи и показатели за ефективност. След това той обяви прогнози за дългосрочни капиталови разходи, които са пет пъти повече от това, което компанията е похарчила до момента, за да постигне, наред с други неща, продажби от 20 милиона автомобила годишно (миналогодишната цифра беше 1,3 милиона). Това със сигурност е амбициозна цел за растеж. Но би било по-добре да се комбинира с лъскаво ново превозно средство, а не с прогноза за разходи от 175 милиарда долара.

За компания с привидно магически сили в саморекламирането, това беше просто странно нискоенергийно събитие. Дори голямата новина, че Tesla строи голям завод в Мексико - който очевидно в крайна сметка също ще построи превозното средство от следващо поколение - не беше обявена до началото на сесията за въпроси и отговори, три часа след началото на събитието. Имаше много съблазняващи проблясъци на нови платформи, инструментална екипировка и други технологии — и за щастие малко споменавания на роботи. Но генерален план, по отношение на конкретни, навременни цели, нямаше.

В началото Мъск каза, че „това, което се опитваме да предадем, е послание на надежда и оптимизъм“. Те го направиха, по някакъв начин. Проблемът е, че аудиторията вече е пълна с тези емоции и е оценила Tesla за много повече.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.