SUV на Tesla вече може да се купи за 10% под средната цена на нов автомобил

Това става ясно от петото намаление на цената на Tesla Inc. за тази година

19:23 | 14 април 2023
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск е твърдо решен да завладее още по-голяма част от американския пазар на SUV автомобили.

Моделът Y на Tesla вече стана един от трите най-продавани спортни автомобила в САЩ през миналата година. Това е забележително, като се има предвид, че стартовата цена на Model Y е повече от два пъти по-висока от Toyota RAV4 и Honda CR-V - вечните фаворити на пазара.

Сега тази ценова бариера се е превърнала в пречка. От януари насам Tesla е намалила стартовата цена на Model Y с 24%, което е най-голямото понижение сред всички нейни автомобили. Освен това Model Y за първи път получи право на федерални данъчни кредити в размер на 7500 долара. Като се вземе предвид това, SUV на Tesla със задвижване на всички колела и пробег от 279 мили вече може да се купи за 10% по-малко от средната цена на нов автомобил, продаван в САЩ.

Спад на цената от 24% за три месеца е практически нечуван за такъв автомобил. Най-близкият аналог може би е Модел Т, който Форд поевтинява драстично през 20-те години на миналия век чрез подвижната поточна линия.

Сега цената на Model Y започва от 49 990 USD или 42 490 USD за тези, които отговарят на условията за федерален стимул. Това е с около 5300 долара по-малко от средната цена, платена за нов автомобил в САЩ през месец март, според Edmunds.

Топ моделите на Tesla никога не са били по-евтини

Базовите версии на Model 3 и Y никога не са били по-евтини спрямо средната продажна цена на нов автомобил. Моделите S и X са били малко по-евтини на тази база в края на 2020 г.

Цената на стандартния Range Model 3 вече започва от 41 990 долара. От 18 април той може да се ползва от федерален данъчен кредит в размер на 3750 долара, което ще намали цената до 38 240 долара за потребители, които отговарят на условията. Това е значително по-малко от BMW Серия 3 - модел, с който той често се сравнява - чиято начална цена е около 44 000 USD.

Постоянно променящите се цени на Tesla са уникални в автомобилната индустрия, въпреки че, както установи Bloomberg в началото на тази година, те са склонни да следват по-близо широкия пазар в САЩ. Базовият Model 3, например, рядко се отклоняваше далеч от средната стойност за САЩ през последните няколко години, докато Model S обикновено струваше около два пъти повече.

Единственият път, когато цените се отклониха от тези тенденции, беше в края на 2020 г., точно преди Tesla да промени интериора на Model S и X. Веднага след пускането на новите версии цените скочиха.

Не е ясно дали тази динамика ще се повтори и при Model 3 и Y, за които Reuters съобщи, че ще бъдат обновени по-късно тази година. Освежаването на Model S и X съвпадна с недостиг на доставки, който повиши цените в цялата индустрия. С намаляването на тези прекъсвания цените също намаляха.

Анализаторите не са единодушни дали намаляването на цените на Tesla е показателно за отслабващото търсене или е част от дългосрочна стратегия за разширяване на таргетирания пазар, като същевременно се намаляват разходите. Независимо от това, намаленията оказват натиск върху други производители на автомобили, които и без това имат проблеми с печеленето на пари от производството на електромобили.

Tesla започна ценова война между автомобилите на батерии и автомобилите с двигатели с вътрешно горене и първата битка започна.