Фючърсите и акциите се понижават заради перспективите пред Фед, доларът поскъпна

Акциите паднаха в Хонконг и континентален Китай, като индексът Hang Seng се насочи към най-ниското си затваряне от месец

10:11 | 6 февруари 2023
Обновен: 10:48 | 6 февруари 2023
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите върху акциите в Европа и САЩ се понижиха, докато акциите в Азия поевтиняха, тъй като неочаквано силният доклад за работните места в САЩ повиши перспективата за още увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв, докато загрижеността относно геополитическото напрежение между САЩ и Китай също натежава върху настроенията.

Доларът поскъпна за трети ден, след като индикаторът за неговата сила се повиши с повече от 1% в петък, когато цифрите показаха скок на заплатите и безработица на 53-годишно дъно. Това сочи към постоянна инфлация в САЩ и подкрепя аргументите за повече увеличения на лихвените проценти. Южнокорейските акции и договорите за американски акции също се понижиха.

Акциите паднаха в Хонконг и континентален Китай, като индексът Hang Seng се насочи към най-ниското си затваряне от месец. Листнатите в САЩ китайски акции се понижиха в петък, след като администрацията на Байдън реши да отложи предстоящото посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай поради ситуацията с предполагаемия китайски шпионски балон, който по-късно беше свален.

„Епизодът трябва да бъде голяма изненада за инвеститорите, като се има предвид, че предишните очаквания на пазара бяха, че китайско-американските отношения могат да се подобрят след отложеното сега посещение на Блинкен“, каза Уилър Чен, старши изследователски анализатор във Forsyth Barr Asia.

В Япония акциите поскъпнаха, а йената поевтиня, след като Nikkei съобщи, че правителството се е обърнало към заместник-управителя на Японската централна банка Масайоши Амамия относно наследяването на Харухико Курода като ръководител на централната банка. Въпреки че японското правителство опроверга доклада, инвеститорите предполагат по-голяма вероятност настоящата ултра-разхлабена парична политика да продължи, ако някой от нейните архитекти наследи Курода.

„Шансовете за отхвърляне на настоящата политика станаха минимални“, каза Тору Суехиро, главен икономист в Daiwa Securities. „Въпреки че отмяната на контрола върху кривата на доходността е възможна, след като се потвърди стабилизирането на пазара на облигации, явно увеличение на лихвения процент като прекратяване на отрицателния лихвен процент изглежда малко вероятно.“

Американските акции спряха тридневен ръст в петък в една нестабилна сесия, през която акциите се колебаеха между скромни печалби и загуби, докато инвеститорите анализираха данните за пазара на труда.

S&P 500 все пак отбеляза седмично повишение, което изведе индекса до най-високото му ниво от август. Nasdaq 100 също отбеляза седмичен напредък, въпреки тежките продажби, след като Apple Inc., Alphabet Inc. и Amazon. com Inc. отчетоха разочароващи резултати в четвъртък.

„Данните от петък имат сериозни последици за политиката на Фед. Казано по-просто, това потвърждава нашето убеждение, че Фед ще трябва да върви към по-високи лихви за по-дълго време, отколкото очакваха оптимистичните пазарни сценарии“, пише в бележка Уин Тин, глобален ръководител на валутната стратегия в Brown Brothers Harriman. „Все още има много време, за да достигнем върховия лихвен процент на Фед и въпреки това хората все още очакват намаляване на лихвените проценти през втората половина на 2023 г., което би било изключително бърз обрат.“

Доходността на държавните облигации на САЩ се повиши за втори ден, докато австралийските облигации се понижиха.

Турската лира се търгуваше с леко изменение спрямо долара в началото на сесията. Турция и съседна Сирия бяха ударени от силно земетресение преди зазоряване в понеделник, убивайки повече от 110 души.

В други сектори петролът се стабилизира, тъй като търговците направиха равносметка на перспективите за търсенето в Китай и последните санкции срещу руските енергийни потоци влязоха в сила. Златото поскъпна.

Активите на Adani Group са настроени за продължаваща волатилност тази седмица. Всичките 10 акции на групата се понижиха при отварянето в Индия, задълбочавайки разпродажбите. Флагманът Adani Enterprises Ltd. реши да отложи плановете си за първата си публична продажба на облигации, според хора, запознати с въпроса. Докато спадовете на акциите бяха по-малко жестоки в петък, отколкото в предишните дни, разгромът на акциите намали приблизително наполовина пазарната стойност на фирмите в индийската група след твърденията на Hindenburg Research за манипулиране и счетоводни измами.

„Очевидно това е много важно за страната, тъй като действащите бизнеси са толкова широко разпространени“, каза Белита Онг, председател на Dalton Investments, по телевизия Bloomberg. „Нашето убеждение е, че правителството ще предприеме всички необходими стъпки за стабилизиране на ситуацията, за да се увери, че оперативните субекти работят.“